9 martie în Istorie: Legea pentru organizarea Dobrogei

9 martie în Istorie: Legea pentru organizarea Dobrogei
Voteaza articolul

Pe 9 martie 1880 apărea Legea pentru organizarea Dobrogei, care stabilea o nouă organizare a acestui teritoriu românesc, integrat în graniţele ţării în urma Războiului de independenţă din 1877-1878 şi a Tratatului de Pace de la Berlin (1878).

Legea pentru organizarea Dobrogei (1880) – fragmente

Art. 1. Dobrogea, anexată României prin tratatul de la Berlin, precum și Delta Dunării și Insula Șerpilor, se împarte […] în două județe. […].
Art. 3. Toți locuitorii din Dobrogea care în ziua de 11 aprilie 1877 erau cetățeni otomani, devin și sunt cetățeni români.
Art. 4. O lege specială va determina condițiile în care ei vor putea exercita drepturile lor politice și cumpăra imobile rurale în România propriu-zisă. O altă lege va statua despre reprezentanța locuitorilor dobrogeni în Parlamentul român.
Art. 5. Locuitorii Dobrogei, deveniți cetățeni români, sunt egali înaintea legii , se bucură de toate drepturile cetățenești și pot fi numiți în funcțiile publice, fără deosebire de origine și religie. […] Art. 15. Libertatea conștiinței este absolută. Libertatea tuturor cultelor este garantată, [atât] cât celebrarea lor nu aduce o atingere ordinei publice și bunelor moravuri. […].
Art. 16. Religiunea ortodoxă a răsăritului este religia dominatoare și în Dobrogea. […]. Protoiereii județelor și clerul ortodox al catedralelor din Tulcea și Constanța sunt salariați de către stat. Clerul de la celelalte biserici ortodoxe este plătit de către comune și comunități […].
Art. 17. Personalul și întreținerea principalelor moschee musulmane în Tulcea, Constanța, Babadag, Măcin, Medgidia, Hârșova, Isaccea, Sulina și Mangalia vor fi plătite de către stat […].
Art.18. Clerul celorlalte confesiuni și bisericile și templele lor, se vor întreține de comunitățile coreligionare […].
Art. 20. Învățământul este liber, [dacă] exercițiul său nu ar atinge bunele moravuri, ordinea publică și sănătatea copiilor. […].
Este liber deosebitelor comunități și particularilor de a se deschide școli, sub controlul ministerului instrucțiunii publice, cu condiția ca pe lângă limba aleasă de fondadtori sau directori, învățământul limbii române să fie obligatoriu […].
Art. 67. În timp de 10 ani de la promulgarea acestei legi, în Dobrogea nu se va face recrutare pentru armate de linie […] În această perioadă de 10 ani, locuitorii din Dobrogea vor forma un corp de oștire teritorială (călărași și dorobanți), destinată pentru serviciul de dinăuntru al acestei părți a României.
În timpurile normale, locuitorii ce vor face parte din aceste trupe, nu vor putea fi întrebuințați în serviciu decât o săptămână pe lună, și în care timp ei vor fi plătiți și hrăniți după legea privitoare la armata teritorială […].
Art. 68. Locuitorii din Dobrogea, de religie musulmană, vor forma companii și escadroane separate. În uniformarea lor, care se va plăti de stat, se va păstra fesul și turbanul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.