Aegyssus şi… Cele 7 Coline

Aegyssus şi… Cele 7 Coline
5 (100%) 4 vot[uri]

Când spunem Oraşul celor 7 Coline ne gândim automat la Roma legendară. Puţini dintre noi ştiu însă că şi Dobrogea îşi are o urbe, întemeiată tot pe 7 dealuri. Este Tulcea, oraş milenar, cu o istorie fantastică, pe care adesea, din grabă şi indiferenţă, uităm să o respectăm. În urmă cu mai bine de 4000 de ani, aici îşi aveau o aşezare băştinaşi ai culturii Gumelniţa. Pe locul vetrei lor s-a ridicat apoi mândra cetate Aegyssus, despre care istoricul Diodor din Sicilia spunea că ar fi fost întemeiată în secolul VII î.H de un legendar rege get, Aegysus Caspius (după unele surse Aegysos Carpianul). Potrivit arheologilor de la ICEM Tulcea, numele cetăţii este de origine celtică, ştiut fiind faptul că celţii britolagi s-au aşezat, cu multe veacuri înainte de Hristos, în nordul Dobrogei noastre. Despre miticul Aegyssus a scris şi Ovidiu. În scrisoarea adresată lui Severus, poetul exilat la Tomis spunea: “Cetate veche este la Dunăre sau Istru / Cu ziduri tari, într-însa nu-i lesne de pătruns / Aegyssus a clădit-o şi-i zice tot Aegysus”. Acelaşi Ovidiu ne povesteşte, contemporan fiind acelor evenimente, cum romanii au cucerit dava geţilor, după un asediu prelungit, în perioada 12-15 d.H: “Dar iată că Vitellius, venind în jos pe Istru / Descalecă din vase şi dă năvală în geţi”. Poetul i se adresează apoi chiar cuceritorului commandant: “Virtuţii tale o cinste mai mare se cădea / O spune chiar şi Istrul, a căruia talazuri / Le-a înroşit cu sânge get, chiar mâna ta”. Din acel moment, Aegyssus devine oraş roman şi reconstruit după cucerire, dăinuie timp de şase secole, devenind un mare centru economic şi militar, un oraş-port extrem de important. În veacul al VII-lea, cetatea este părăsită ca urmare a numeroaselor atacuri ale migratorilor avaro-slavi. Trei secole mai târziu, povestea sa este reluată, de către bizantini, suferă din nou în sec. XI, când este distrusă aproape în întregime. Pe Dealul Monumentului (sau Hora), povestea continuă însă. Aegyssus devine, se pare, Tulcea, pe vremea lui Mircea cel Bătrân, cel care stăpâneşte trei decenii Dobrogea. După moartea lui Mircea, Tulcea este ocupată de turci şi rămâne aşa din 1520 şi până în 1877. În epoca medievală, istorici şi căători celebri precum Evlia Celebi sau Matteo Gondola o descriu ca „o cetate destul de mică, cu 7 turnuri, zidită pe malul stâncos al Dunării” dar care era foarte importantă, întrucât „controla traficul fluvial spre şi dinspre Marea Neagră”. Povestea oraşului Tulcea continuă neîntrerupt de mai bine de 2 milenii şi jumătate…

sursă foto – romanianresorts.ro

[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.