Asediul cetăţii Callatis şi Lisimah, regele Traciei

Asediul cetăţii Callatis şi Lisimah, regele Traciei
5 (100%) 3 vot[uri]

Fost diadoh (general) al marelui Akexandru Macedon, Lisimah s-a auto-proclamat în anul 306 î.H rege al Traciei şi al Pontului nostru stâng. Purta în acelaşi timp aprige războaie cu ceilalţi diadohi ce îşi doreau părţi din fostul imperiu al lui Alexandru, dar şi cu popoarele din regat, care nu vroiau să i se supună. Diodor din Sicilia oferă cele mai multe informaţii despre “aventurile” lui Lisimah. Istoricul povesteşte că regele Traciei ocupase toate cetăţile greceşti de la Pont şi lăsase câte o garnizoană în fiecare dintre acestea. La un moment dat, cetatea Callatis se revoltă împotriva stăpânului, îi alungă soldaţii şi îşi declară independenţa. Exemplul Callatis-ului este urmat şi de alte oraşe, Tomis, Histria etc şi toate aceste cetăţi formează împreună o alianţă împotriva lui Lisimah. Tracii, sciţii şi geţii se alătură la rândul lor acestei uniuni conduse de rebela Callatis. Regele este decis să dea un aspru exemplu: îi bate pe tracii şi sciţii răsculaţi, apoi asediază Callatis. Aceasta rezistă dar cucerirea ei este o chestiune de luni, dacă nu chiar zile. Vine însă şi salvarea: unul din marii duşmani ai lui Lisimah, Antigonos (fost diadoh şi el) trimite spre Pont două oşti, una terestră condusă de Pausanias, iar alta pe mare, condusă de Lycon. Lisimah lasă câteva detaşamente la Callatis dar acestea sunt incapabile să cucerească oraşul şi doar au misiunea de a ţine zona sub control. Regele Traciei iese în întâmpinarea lui Pausanias şi se spune că pe drumul spre Asia Mică îşi ascunde uriaşa comoară în zona Capului Kaliacra (astăzi în Bulgaria). Lisimah reuşeşte două mari victorii: îl învinge mai întâi pe Seuthes regele tracilor (aliat al lui Antigonos), apoi pe generalul Pausanias, pe care îl şi omoară. Din acea perioadă mai aflăm că 1000 de calatieni îşi părăsesc oraşul şi se refugiază în Bosforul Cimerian, la regele Eumelos, care le oferă pământ şi o aşezare, Psoa. La scurt timp după victoriile contra lui Pausanias şi a lui Seuthes, Lisimah a revenit pe malul Dunării, ca să rezolve o mai veche problemă… Se pregătea de campania contra puternicului rege dac (sau get) Dromichete. Dar aceasta este o altă poveste…

 Bibliografie – Izvoare privind istoria României (Fontes 1966), Revista Pontica, Diodor din Sicilia

sursa foto – wikipedia.org (tetradrahma care il reprezinta pe Lysimah)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.