Axaina, Marea “Indigo” a sciţilor

Axaina, Marea “Indigo” a sciţilor
5 (100%) 2 vot[uri]

Pontul Euxin… Marea Primitoare, cea Ospitalieră… Aşa ştim că au numit grecii apele ce udă ţărmul Dobrogei noastre iar acest nume dăinuie de mai bine de două milenii. Tot la şcoală am învăţat că iniţial, la primele lor călătorii prin Pont, grecii au avut de înfruntat furtuni grozanice şi de aceea i-au spus Mării Axeinos (Neprimitoare). După ce s-au obişnuit cu apele agitate i-ar fi schimbat numele în Euxeinos (Primitoare), transformat ulterior de romani în Euxinus. Înaintea grecilor şi romanilor, Pontul a mai avut însă şi alte nume… cele puse de geţi dar şi sciţi, de exemplu. Aceştia din urmă i-au zis Tana – Neagră dar mai ales Axaina, care se traduce prin albastru închis, dar care în unele forme se regăseşte şi ca violet sau chiar indigo… Când grecii au început să colonizeze malul stâng al Pontului, sciţii veniseră deja de aproape două veacuri pe aceste meleaguri. Din acest motiv, elenii din secolul VII î.H i-au zis Skytikos Pontos, adică Marea Scitică, înainte ca ei să o boteze. Chiar şi acel grecesc Axeinos (Neprimitor) seamănă izbitor de mult cu Axaina, astfel că poate fi vorba de un împrumut de termen, de o înţelegere greşită şi de adaptare şi transformare a sa…Încheiem totuşi cu o nouă enigmă…Când au venit pe meleagurile noastre, în sec. VIII î.H, sciţii au găsit aici un alt popor, cel al misterioşilor cimerieni. Nu ştim ce nume îi puseseră aceştia Mării Noastre… Dar despre cimerieni vom vorbi altădată…

sursa foto -jurnalspiritual.eu

[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.