Băile Mamaia – inagurarea din 1906

Băile Mamaia – inagurarea din 1906
5 (100%) 1 vot[uri]

În iunie 1906, primăria condusă la acea vreme de Ion Bănescu finaliza băile din staţiune şi le scotea la licitaţie. După un termen în care nu s-a prezentat nimeni, aceste băi au fost în cele din urmă arendate Ecaterinei Nicolăescu, o femeie de afaceri care făcea faţă cu succes într-o lume oneroasă care aparent aparţinea doar bărbaţilor. Pe 20 iunie 1906 sezonul estival este declarat deschis. Primăria angajează pentru paza zonei şase jandarmi conduşi de un plutonier, cât şi un guard călare ce patrula în întregul perimetru al băilor. Nu în ultimul rând, edilii angajează şi un medic a cărui specialitate era asistenţa balneologică însă care putea acorda oricând şi asistenţă de urgenţă. Se închiriau cabine, pavilioane dar şi gherete mobile de lemn, duse pe roţi care puteau fi trase până în apă. Inagurarea oficială a staţiunii a avut loc pe 22 august, atunci când două trenuri pline de personalităţi au venit de la Constanţa. Primarul Bănescu avea parte de critici dure ale unor contestatari, care nu dădeau mari şanse de supravieţuire acestei “staţiuni a băilor de mare”. Cifrele înregistrate în cele două luni de sezon i-au dat însă dreptate edilului şi au curmat acuzaţiile. Astfel, între 20 iunie şi 1 septembrie, “staţiunea a fost vizitată de 45.000 de persoane, de trei ori populaţia Constanţei de la acea vreme, din care numai 35.000 au luat baie” (vezi sursa). Un success total care a deschis istoria unei staţiuni de success, numită pe drept, Perla Litoralului…

Sursă poveste şi citate – Maria Comăniţă Cica – Poveştile Mamaiei

Sursă foto – roconstanta.tripod.com (regele Carol I la Mamaia)[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.