Basilica cisternă de la Tropaeum Traiani – Adamclisi

Basilica cisternă de la Tropaeum Traiani – Adamclisi
3.5 (70%) 4 vot[uri]

Un obiectiv turistico-istoric inedit al pământului nostru dintre Dunăre şi Mare se găseşte la Adamclisi, mai exact în incinta celebrei cetăţi antice Tropaeum Traiani. Este chiar paralelă cu “via principalis”, strada principală şi se găseşte foarte aproape de Poarta de Vest. Vorbim despre Basilica Cisternă, sau basilica C cum au mai numit-o specialiştii şi care este unică în Dobrogea. Motivul pentru care şi-a primit primul nume este unul foarte simplu – lăcaşul de cult a fost ridicat pe locul unei foste cisterne de apă a oraşului, construcţie romană timpurie din care s-au păstrat o parte dintre ziduri. Potrivit arheologilor, cisterna de apă a fost construită în jurul anului 170 d.H, în urma atacurilor costobocilor, “dacii cei străluciţi” a căror invazie din perioada 161-180 a afectat mare parte din provinciile Imperiului Roman, inclusiv Dobrogea. Cisterna a fost folosită se pare, timp de mai bine un veac şi jumătate. Şi-a încetat activitatea foarte probabil, prin “demantelare” (demolare organizată) undeva în prima jumătate a secolului IV, în timpul împăraţilor Constantin şi Licinius (308-324). Cei doi se înrudiseră chiar în 313, la Mediolanum, (unde a fost dat edictul de toleranţă al creştinismului), Licinius luând-o de soţie pe sora lui Constantin, Flavia Iulia Constanţia. Constantin şi Licinius au reclădit cetatea Tropaeum iar demantelarea cisternei datează probabil de atunci. În secolul V, ruinele fostei cisterne sunt însă folosite pentru construirea unei biserici, una dintre cele cinci (patru parohiale şi una cimiterială) descoprite de arheologi. Basilica cisternă nu este nici cea mai mare (20 m pe 7 lăţime) şi nici cea mai frumoasă sau complexă (precum cea de marmură – episcopală). Este însă deosebită prin această origine stranie, o basilica creată pe locul unei cisterne…

Bibliografie – Revista Pontica, Vasile Pârvan – „Consideraţii istorice – cetatea Tropaeum”, cimec.ro, Alexandru Barnea

Sursă foto – Basilica cisternă, fotografie 1912 ing. St Petrescu “Vedere generală a ruinelor”, foto facebook – cimec.ro

[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.