Bastarnii, “străinii” Scythiei Minor

Bastarnii, “străinii” Scythiei Minor
5 (100%) 2 vot[uri]

Printre numeroasele seminţii ce s-au pripăşit de-a lungul mileniilor pe meleagurile bogatei noastre Dobrogea s-au numărat şi bastarnii cei de neam germanic (unele teorii şi izvoare îi dau şi de sorginte celtă). Originea numelui lor trezeşte şi astăzi controverse. Unii spun că acest bastarnae s-ar traduce ca străin, alţii îl pun în legătură cu termenul bastjan (legătură, origine), în timp ce o a treia ipoteză susţine că bastarn înseamnă nobil sau chiar puternic.

Lăsăm însă la o parte problema numelui şi ne vom referi strict la povestea lor dobrogeană. Prin secolul III î.H ajung în zona Moldovei şi Basarabiei şi implicit coboară până la Gurile Dunării şi în nordul Dobrogei. Cel care îi menţionează pentru prima oară este “dobrogeanul” Demetrios din Callatis, care spune că au sosit la Nord de Gurile Dunării fiind “veniţi din alte părţi”(probabil din zona Oder – Vistula).

Strabon a scris că se împărţeau în trei mari triburi, sitmoni, atmoni şi peucini, aceştia din urmă fiind cei care s-au stabilit în Deltă, pe Insula Peuce, cea a Pinilor. Stabiliţi în Scytia Minor sunt adesea aliaţi ai geţilor. Astfel, se ştie că bastarnii au luptat alături de băştinaşi în marea victorie de la Histria, din anul 61 î.H, împotriva romanilor conduşi de generalul Hybrida (“jumătate bestie”, unchi al celebrului Marc Antoniu). Se ştie, de asemenea, că au fost aliaţi ai Marelui rege dac Burebista. În anul 29 î.H, bastarnii coboară în Tracia dar romanii îi înving într-o bătălie purtată pe râul Cebros (Hebros – actualul Mariţa). Regele lor Deldon (Deldo), din tribul peucinilor (!) este ucis în luptă chiar de proconsulul Macedoniei, generalul Marcus Licinius Crassus (nepotul mult mai cunoscutului Crassus – membru al triumviratului cu Pompei şi Cezar).

Bastarnii se retrag în Scytia Minor. Crassus însă vine şi el pe meleagurile noastre, pentru a-l ajuta pe Roles (aliatul Romei şi rege al geţilor de la Sacidava) împotriva celor doi regi geţi Dapyx şi Zyraxes. De această dată nu se mai repetă povestea de la Histria. Regii atacaţi de Crassus şi aliaţii lor bastarni sunt învinşi. Povestea lor dobrogeană continuă însă. În 101/102 sunt menţionaţi ca aliaţi ai dacilor în bătălia de la Troapeum Traiani – Adamclisi. În anul 282, sunt învinşi de împăratul Marcus Aurelius Probus (276 – 282) care strămută forţat 100.000 de bastarni la Sud de Dunăre, în imperiu (potrivit lui Zosimus).

Bastarnii peucini rămaşi în Deltă se reunesc în anul 299 cu războinicii carpi dar sunt iar învinşi de împăraţii Dicoleţian şi Galerius iar în anul 300 d.H sunt menţionaţi pentru ultima dată în zona noastră. Dacă au mai rămas totuşi bastarni în Dobrogea noastră, ei au fost cu siguranţă, fie absorbiţi de alte neamuri străine, cum a fost cel al goţilor, fie asimilaţi de populaţia autohtonă…

Bibliografie – Fontes Historiae DacoRomanae 1966 / Izvoare antice privind istoria României; Bastarnae – Encyclopaedia Britannica, Mircea Babeş – Date noi privind arheologia şi istoria bastarnilor, enciclopedia-dacica.ro

vnnforum.com – bastarnae

Un raspuns la Bastarnii, “străinii” Scythiei Minor

 1. Sorin5780 says:

  E interesantă etimologia cuvintelor baștă, bașcă și baștină care, dpdv etimologic, sunt legate de acel bastjan (legătură) și arh. bască. În albaneză au adv. bashkim (împreună). https://en.wiktionary.org/wiki/bashk%C3%AB

  Până acum n-a căutat nimeni să explice și termenii noștri baștină, baștă, bașcă printr-o moștenire pre-romanică curată. Era înfiorător de simplu dacă studiau dialectele albaneze. N-ar mai fi orbecăit prostește, așa cum de prea multe ori o fac specialiștii noștri ..cei limbuți.
  Caută aici cuvântul poli-semantic bashtinë (și bashtë).
  pag.30 https://jlu.wbtrain.com/sumtotal/language/DLI%20basic%20courses/Albanian/Albanian-English%20Dictionary.pdf

  Pentru puturoși, citez, în original:
  bashtë adj. garden-, horticultural; (=kopshtar)
  bashtinë s.f. = garden plot; property, possesion; farm, estate, field; farm land, ploughed land, country.
  https://en.wiktionary.org/wiki/bashk%C3%AB
  Verbul alb. bashk se traduce ”join, adjoin, affix, enclose”.

  Dacă vrei să traduci bastarn, probabil ar trebui văzut cum se compune etimologic germ. bayern (bavarez). https://en.wiktionary.org/wiki/Bavaria#English
  Chiar și așa, tot mai simplu este acest germ.bastjar cu un derivat *bastjarn. https://en.wiktionary.org/wiki/bastire#Latin

  Aveam un link foarte greoi prin limbajul tehnic despre triburile și confederațiile germanice din perioada migrațiilor lor în urma cărora cuceresc aproape tot vestul continentului european. Acolo explică admirabil denumirile astea, shwabian, saxoner, frank, burgund, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.