Comoara de la Kiustenge, trădătorul ghiaur și Soliman Magnificul

Comoara de la Kiustenge, trădătorul ghiaur și Soliman Magnificul
4.5 (89.23%) 13 vot[uri]

O legendă aproape uitată a milenarei noastre Constanța ne întoarce în timp cu aproape jumătate de mileniu, pe vremea când bătrâna cetate a Tomisului se afla deja sub stăpânirea Înaltei Porți. În anul 1583 un călugăr italian pe nume Giulio Mancinelli a ajuns în Portul Kiustenge, „pe vremuri, un frumos oraș vechi, care acum este un cătun amărât, după ce adeseori a fost atacat, ruinat și ars”.

Mancinelli stă doar câteva ore la Kiustenge, timp în care află despre povestea unei comori uriașe, descoperită aici cu ceva timp în urmă. Călugărul află că un turc bogat din zonă găsise bogății nemăsurate, după ce săpase „sub lespezile mari și frumoase de marmură” ale vechii cetăți antice. Povestea lui Mancinelli nu este o invenție, ea fiind confirmată aproximativ șapte decenii mai târziu de către călătorul turc Evlya Celebi, cel pe care drumurile îl aduc la Kiustenge. Informațiile lui Celebi legate de Marea Comoară sunt însă mult mai bogate. El povestește: „Sultanul Baiazid I (poreclit Ildirim – Fulgerul,1389-1402) a întâmpinat mari dificultăți la cucerirea orașului și după victorie a dărâmat-o și a pus ca pietrele vechi ale cetății să fie aruncate în mare. Și acum se văd pe un mal ruinele zidurilor dărâmate. Câțiva locuitorii creștini de seamă ai orașului au fugit atunci în cetatea Caffa. dar înainte de asta au îngropat șapte chiupuri de aur și alte giuvaeruri în pragul cetății de la liman.”Acestor creștini de seamă li s-a pierdut urma, căci nu au mai venit niciodată după averile lor.

Așadar, vorbim despre o comoară uriașă, de care pomenesc și alți scriitori medievali, în afara lui Mancinelli și Celebi. Ea nu a stat însă ascunsă decât aproape un veac, fiind în cele din urmă găsită. Legenda spune că tezaurul a fost dezgropat, după o trădare a unui locuitor al vechiului Tomis. Acesta era fostul comandant „ghiaur” (necredincios) al Constanței, care după predarea cetății a trecut la religia musulmană. Fostul creștin cunoștea legenda comorii și i-a povestit-o sultanului Soliman (Suleyman) I Magnificul (1494 – 1566). Acesta l-a trimis pe ghiaur înapoi la Kiustenge, însoțit de 300 de militari. Aceștia au răscolit mare parte dintre ruinele cetății și au găsit în cele din urmă marele tezaur.

Potrivit lui Celebi, această comoară era una cu adevărat uriașă: „ în afara celor șapte chiupuri cu bani de aur și argint au mai scos și multe mii de arme și pietre scumpe, rubine, safire și diamante, însă socoteala lor o știe numai Allah”.

Cea mai mare parte din bogăție a fost predată sultanului Soliman, care, cu acești bani a clădit la Istanbul două geamii, Șehzade și Suleimanie. O mică parte a fost folosită pentru refacerea cetății Kiustenge. Ghiaurul trădător a ieșit și el foarte bogat din poveste. Nu se știe cât din tezaur a ajuns pe mâna sa, dar el a devenit cel mai mare bogat locuitor al orașului, cumpărând pământ mult și clădiri. El era de altfel, acel „turc bogat”, despre care Mancinelli auzise povestindu-se, atunci când a poposit la Kiustenge. Ce s-a întâmplat apoi, se știe însă bine: averea ghiarului s-a risipit în timp, orașul a fost distrus de mai multe ori, a trecut în lumea celor drepți și sultanul Soliman Magnificul, dar acele ruine răvășite ale anticului Tomis au supraviețuit, pentru a ne spune nouă astăzi povești de demult. Iar de pe urma Comorii a rămas doar legenda…

Surse bibliografie (adaptare) – Petre Covacef – „Portul Constanța, Portul lui Saligny”, Evlya Celebi – „Cartea Călătoriilor”; „Călători străini în țările române (sec.XVI – XVII)”
sursă foto – wikimedia.org

[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.