CONSTANȚA: Procesiune a Icoanelor pe 8 martie, Duminica Ortodoxiei

CONSTANȚA: Procesiune a Icoanelor pe 8 martie, Duminica Ortodoxiei
Voteaza articolul

Duminică, 8 martie, va fi prima duminică din Postul Mare, cunoscută și sub numele de Duminica Ortodoxiei. Aceasta se serbează începând din secolul al IX-lea, marcând deciziile Sinodului VII Ecumenic (ținut la Niceea, în anul 787), care au definitivat cultul icoanelor și au sistematizat învățătura de credință a Bisericii cu privire la iconografie.

Cu acest prilej, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel”. După slujbă, clerul și credincioșii vor merge într-o procesiune a icoanelor, numită „Calea Sfinților”, pe următorul traseu: faleza Cazinoului, str. Remus Opreanu, str. Revoluției din 22 decembrie 1989, str. Arhiepiscopiei, catedrală. Icoanele vor fi aduse și purtate în mâini de către credincioși, în semn de mărturisire a importanței cultului icoanei în viața Bisericii.

„Păpușile Teodorei” – icoanele Împărătesei Teodora

Originară din Paflagonia, Teodora descindea din aristocrația armeană. Părinții au crescut-o pe Teodora la Constantinopol, unde a primit o înaltă educație. Fiind înzestrată cu o frumusețe deosebită, ea a fost remarcată și aleasă de trimișii noului împărat Teofil (829-842), alături de alte șase fete, pentru a-i fi aduse spre căsătorie. Selecția s-a desfășurat în 830, iar Teodora a fost aleasă să devină împărăteasă probabil de soacra sa, Eufrosina. Nunta s-a săvârșit pe 5 iunie 830, în Biserica Sfânta Sofia. În timpul căsătoriei sale, Teodora i-a dat lui Teofil cinci fiice și doi fii, cel mai tânăr devenind Mihail III.

Deși Teofil era iconoclast, Teodora avea evlavie la icoane, venerând icoanele pe care le ținea în odăile ei din palatul imperial. O poveste spune că o servitoare a văzut-o venerând icoanele și a pârât-o împăratului. Când soțul ei a întrebat-o despre incident, ea a zis că „se juca cu păpușile”.

După cum se spune Sinaxarul Mare, atunci când Teofil era pe patul de moarte, Teodora a dat la iveală icoanele ascunse. În clipele de pe urmă ale soțului său, ea l-a înduplecat să mărturisească, să cinstească și să sărute din tot sufletul icoanele.

După moartea Împăratului Teofil, la 22 ianuarie 84, Teodora a devenit regentă în timpul minoratului fiului ei, Mihail. Ea a schimbat politica eclesială a lui Teofil și a convocat un sinod, în luna martie 843, în Palatul Kanikleion (sediul cancelariei imperiale) din Constantinopol. Episcopii au întărit din nou hotărârile Sinodului VII Ecumenic (787) cu privire la venerarea icoanelor. Patriarhul Ioan VII Gramaticul a fost depus, iar Teodora a recomandat Sinodului să-l aleagă patriarh pe Metodie.

Întrucât sinodul de la Constantinopol s-a ținut în ajunul primei duminici a Postului Mare, iar restabilirea cultului icoanelor a fost considerată o nouă victorie a Ortodoxiei asupra ereziilor, s-a stabilit ca în fiecare an această duminică, numită Duminica Ortodoxiei, să comemoreze biruința Bisericii asupra ereziilor.

Două dintre icoanele împărătesei Teodora sunt păstrate până azi la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos și sunt cunoscute drept „Păpușile Teodorei”. Ele sunt scoase la procesiunea anuală din Duminica Ortodoxiei.

Sursa: Doxologia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.