Constanța ultimului veac (II) – Hoteluri, restaurante și prețuri în 1924

Constanța ultimului veac (II) – Hoteluri, restaurante și prețuri în 1924
5 (100%) 3 vot[uri]

În plină perioadă interbelică, turismul în Constanța cunoaște o mare înflorire. În „Ghidul ilustrat” din 1924 sunt menționate numeroase hoteluri, de diverse categorii.

plaja-mamaia plaja-tataiaDe lux erau Palace și Regnier, în timp ce Grand-Hotel, Regina și Bulevard făceau parte din clasa I. Urmau apoi Elita, Highlife, Metropol, Bristol, Regal, Comercial, Central, Princiar, Minerva, Carol, Paris București – clasa a II-a și alte astfel de hoteluri considerate de clasa a III-a ultima (ex.Balcani).

În ceea ce privește prețurile practicate de aceste hoteluri, ele, evident, variau în funcție de clasă. La cele de lux o cameră cu 2 paturi +baie ajungea până la 240 de lei pe zi iar o cameră cu un singur pat 115 lei. La clasa a I-a costa minim 120 de lei „dubla”, 70 – la a doua și 50 la ultima clasă.palace-1914-2

Restaurantele de lux și de categoria a I-a erau foarte numeroase și menționăm doar câteva: Regina, Bristol, Elita, Cazino, Mamaia, Gruber, Tataia, Suzana sau Capato. Aceste localuri puteau pune adaosuri de 30% plus suplimente de 25% din prețurile aprobate de Primărie, atunci când dispuneau și de o orchestră.

Un ordin al administrației locale stipula clar: „În prețuri sunt cuprinse și taxele cuvenite statului, consumatorii nu vor plăti nimic în plus. Prețurile sunt fixate pentru articole adevărate, surogatele nu sunt admise”. Fără comentarii!

Care erau însă prețurile aprobate în Constanța anului 1924? Și aici avem diferențe în funcție de clasa localului (I, II sau III) unde turistul sau constănțeanul alegeau să meargă.

Astfel, o plachie de nisetru se găsea la 16 lei dar putea ajunge și 25 de lei, dacă o serveai la Regina sau la Bristol. hotel-princiarScrumbia de mare ajungea până la 16 lei, o tocană de berbec între 8 și 12 lei iar un șnițel vienez, între 10 și 20 de lei. Celebrii mititei se serveau cu mare plăcere și acum un secol, cel mai ieftin costând 2 lei iar cel mai scump – 4 lei. O cafea Marghiloman (la mare modă) costa între 2,5 și 5 lei.

Brutăriile vindeau un kilogram de pâine neagră cu 5 lei iar cea albă 7,5 – kilogramul. Covrigul cu susan era un leu iar cel fără susan – 75 de bani. Braga se vindea aproape la fiecare colț și costa un leu, la fel și înghețata.

Nu toată lumea își permitea, evident, să mănânce la restaurante. În piețe și prăvălii, un kilogram de „carne de vacă de rând” costa 22 lei kilogramul, vițelul de lapte – 26, berbecul și oaia – 24 lei kg, mielul – 30 de lei, slănina – 50 de lei kilogramul iar litrul de lapte – 10 lei. reclama-tudorache

Erau numeroase automobile dar mijlocul preferat de transport era trăsura. O cursă era socotită cam 15 minute. Astfel, te puteai plimba prin centru cu 10 lei iar pentru a ajunge la gară trebuia să scoți din buzunar cam 20 de lei. Pentru a ajunge la Vii (azi aproximativ de la zona Abator spre Port), plăteai 40 de lei. La fel pentru o cursă la Mamaia. Orice plimbare cu trăsura, noaptea, se plătea dublu.

Dacă turistul vroia să meargă de la Constanța la băile de la Techirghiol Movilă sau Techirghiol Sat își cumpăra un tichet cu automobilul, care putea ajunge la 70 sau chiar 80 de lei. Trăsura era prea scumpă, costa 300 de lei iar drumul era prea lung.

Toată lumea venea la Constanța pentru plaje, fie că aceasta se numea Mamaia, Tataia, Duduia, La Vii sau altfel. Cei ce nu aveau timp să meargă la Mamaia mergeau la Duduia și Tataia unde se mergea gratis iar închirierea unui „costum de bae” era, doar 5 lei.

La Mamaia începuse deja să meargă mai mult „lumea bună” 7 lei costa biletul, “cu lingerie” iar 4 lei pentru copilul de până în 7 ani. O cabină se închiria însă pentru doar o oră.

 Constanța de la mijlocul anilor 20 era capitală a distracțiilor. Restaurantele aveau mari bucătari străini sau veniți de la București iar grădinile și teatrele erau mereu pline.

Portul se dezvoltase și de aici se pleca des în străinătate, spre Istanbul (Constantinopole) și spre Orient, la bordul vaselor moderne. Dar despre astfel de călătorii vom vorbi în materialul următor… (Va urma)

palace-reclama central parcul-carpatiBibliografie – Ghidul ilustrat „Constanța și împrejurimile -1924” (Ionescu – Duployen)

Foto – 1. foto deschidere -Hotel Palace în 1914 (imagine preluată de pe wikimapia.org, uploader – ADY88);

foto interior – 2. Plaja Mamaia; 3. Plaja Tataia; 4. Hotel Palace (aceeași sursă ca și la foto deschidere); 5. Reclamă Hotel Princiar. 6. Reclamă restaurant Tudorache; 7. Reclamă Palace Hotel; 8. Reclamă Hotel Central; 9. Reclamă Parcul Carpați

Sursa foto – cu excepția foto 1 deschidere și foto 4 restul imaginilor sunt preluate din “Ghidul Ilustrat Constanța și Împrejurimile” 1924

2 Raspunsuri la Constanța ultimului veac (II) – Hoteluri, restaurante și prețuri în 1924

  1. POPA CONSTANTIN says:

    Cristian sincere felicitari pentru imaginile prezentate, din anul 1956 am fost impreuna cu parinti si alte 167 de famili, locatari in hotelul PALAS. In acea perioada se construia portul turistic TOMIS. La constructia portului erau folosite nepaipomenitele bascutante (maxim 3 tone incarcatura, imi amintesc faptul ca cel putin doua basculante au ajuns pe fundul mari, producind probleme mari pentru recuperarea lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.