Attalos Bestiarul – luptătorul cu fiarele

Attalos Bestiarul – luptătorul cu fiarele

Bestiarul (bestiarius) era un tip anume de gladiator din timpul Imperiului Roman, cel care întotdeauna lupta împotriva unor animale sălbatice, periculoase. Acești „luptători cu fiarele” puteau fi întâlniți în toate amfiteatrele Imperiului, de la Roma și până în cele mai îndepărtate colțuri de provincii.

Luptele între gladiatori erau foarte apreciate de popor dar spectacolul oferit de bestiari era și el foarte gustat iar eroii săi erau foarte iubiți de către public. Și în Moesia Inferior (Dobrogea de azi) au trăit și luptat astfel de bestiari.

Unul dintre aceștia se numea Attalos (a nu se confunda cu martirul creștin de la Niculițel din sec. IV d.H) și a fost faimos în vremea sa, în sec.III d.H. A fost o vedetă a amfiteatrului de la Tomis, despre care am mai vorbit. El și-a găsit sfârșitul într-unul dintre spectacole și a fost înmormântat în zona Palazu Mare, cel mai probabil în cimitirul așezării unde își avea casa.

Toate informațiile despre acest Attalos le cunoaștem din stela sa funerară, descoperită în sec.XIX și care astăzi se găsește în lapidariumul Muzeului Național de Istorie a României București.

Inscripția sa a fost tradusă astfel de către specialiști: „Aici, trecătorule, zac eu, Attalos, luptător cu fiarele, care după ce am doborât în amfiteatru mulți tauri, am plecat, la cei morți, înfruntând un taur (bivol) sălbatic care m-a omorât”.

La Roma, bestiarii înfruntau lei, tigri, rinoceri etc dar într-o provincie ca Moesia se foloseau la spectacole în general urși, mistreți sau tauri.

Unii specialiști consideră că Attalos ar fi putut fi ucis de către un zimbru, un animal care trăia, în acele timpuri, în pădurile Carpaților.

Deasupra inscripției Attalos este reprezentat alături de soția sa. Acest lucru demonstrează clar că era un om liber, eptrnu că sclavii nu aveau voie să se însoare. De altfel, gladiatorii din sec. II – III erau, cei mai mulți dintre ei, oameni liberi, înscriși voluntari pentru astfel de spectacole.

Ani buni, Attalos bestiarul i-a încântat pe tomitani cu faptele sale de vitejie. S-a bucurat de aplauze, de faimă și de averi dar a plătit în cele din urmă prețul, cu sângele său…

Bibliografie – Revista Pontica, ISM II, Alexandru Ghe Sonoc – „Câteva considerații în legătură cu organizarea spectacolelor publice și percepția luptelor cu fiare și de gladiatori în Moesia Inferior, Regatul Bosporan și în Dacia Romană” – Acta Terrae Septemcastrensis II

Martirii de la Niculițel – Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos

În urmă cu aproximativ 1700 de ani, Dobrogea noastră a fost scena unor persecuții religioase fără seamăn, întreprinse de diverși împărați romani împotriva creștinilor. Cu excepția lui Constantin cel Mare, Cezarii de la finele sec. III și din prima jumătate a secolului IV au ordonat executarea tuturor celor care încercau să propovăduiască credința în Hristos, fie aceștia militari sau simpli civili. Printre creștinii executați de acești persecutori se numără și cei patru martiri de la Niculițel, Zotikos, Attalos, Kamasis și Fillippos (Zotik, Atal, Camasie și Filip, după calendarul ortodox).

Osemintele acestora au fost descoperite în 1971, într-o bazilică paleo-creștină, identificată întâmplător în localitatea tulceană sus-menționată. În cripta martirică de aproximativ 4 metri pe 3,5 s-au descoperit și două inscripții în grecește, cea din stânga purtând cuvintele „Martirii lui Hristos” iar cea din dreapta, numele celor patru mucenici. Sub cripta celor patru a fost descoperită însă o altă încăpere, cu moaștele a doi martiri necunoscuți (cu siguranță mai vechi). Pe o lespede de calcar a fost găsită aici incripția „Aici și acolo, (se află) sângele martirilor”. Istoricii care au studiat povestea celor patru martiri din cripta superioară au stabilit că aceștia au fost executați în orașul Noviodunum (Isaccea), undeva în prima jumătate a secolului IV (există controverse care plasează martirizarea, fie în 303-304, în timpul lui Dioclețian, fie în vremea lui Liciniu -319-324, sau în chiar în timpul lui Iulian Apostatul -361-363).

Trupurile celor patru au fost duse de credincioși în bazilica de la Niculițel, care a fost, se pare, ridicată la sfârșitul veacului al patrulea. S-a spus că cei patru ar fi putut fi militari ai Imperiului, veniți în Moesia Inferior din diverse zone și care au fost executați, întrucât nu au vrut să se lepede de credință. Bazilica de la Niculițel poate fi astăzi vizitată și este un obiectiv turistic superb, ce trebuie neapărat atins de toți cei care vor să afle mai multe despre istoria tărâmului dobrogean. Moaștele celor patru martiri nu se mai însă află aici, raclele lor aflându-se în prezent la Mânăstirea Cocoș, aflată la aproximativ șase kilometri de Niculițel.

Surse foto – icemtl.ro, theologia.com, crestinortodox.ro, cjtulcea.ro, jurnal.md

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.