Legenda Plajei Tataia

Legenda Plajei Tataia

Dincolo de Trei Papuci, spre Mamaia, (între strada Ion Rațiu și Spitalul Militar) se găsește o altă plajă a orașului, pe nedrept uitată de mulți dintre noi, Plaja Tataia. Legenda spune că numele îi vine de la un bătrân singuratic ce trăia aici pe la începutul veacului trecut, într-un bordei semi-îngropat, aflat foarte aproape de malul mării. Nimeni nu îi știa povestea, de unde venise și cum îl chema, dar mulți îi cumpărau adesea guvizii de piatră prinși zilnic sau scoicile adunate de pe stâncile udate de valuri. În fiecare dimineață își ducea scăunelul improvizat de lemn, înalt cam cât un stat de om și îl punea în apă, apoi se cocoța pe el, aruncând nada. Undița îi era un băț de stuf, meșina îi era o sfoară albă, momeala îi era midia găsită din belșug iar plumbul, o bucățică de fier aflată din întâmplare… Seara bea o gură de lapte de la capra ce îl însoțea mereu sau mânca o salată din grădina de zarzavat pe care și-o înjghebase pe lângă bordei. Uneori, când avea noroc, se delecta și cu câte o friptură de iepure prins prin ierburile înalte, sau cu ouă de prepeliță adunate tot de pe malul mării. Așa a trăit Tataia ani buni, fără să deranjeze pe cineva, mereu gata să dea sfaturi sau să ajute oamenii ajunși prin apropiere. Treptat, vecinătățile bordeiului au început să se aglomereze, dar pe Tataia nu îl deranja prea tare acest lucru. Ba chiar mai stătea uneori la taifas cu birjarii ce veneau din Centru și făceau popas pentru turiști, înainte de a-i duce pe aceștia la Mamaia. Într-o zi Tataia, peste care anii se așezaseră bine, fără a putea fi numărați, trecu în lumea celor drepți. Bordeiul său se strică în dese furtuni, dar plaja ce îi luă numele rămase acolo, pentru constănțeni…

Sursă poveste (adaptare) – Petre Covacef – Povestea Farului Genovez
Sursă foto – ctcro.wordpress.com – blog Constanța City, imagini oferite via Cosmin Ignat (joie.ro)

[codepeople-post-map]

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.