Secretele castrului roman Carsium  

Secretele castrului roman Carsium  

Ruinele impresionante care azi, la Hârşova, atrag turişti de peste tot, datează în general din perioada medievală. Vorbim de zidurile de stâncă vizibile dinspre Dunăre şi de ruinele vechi de doar câteva sute de ani. Lumea le înglobează sub denumirea generică de Carsium, numele cetăţii antice. Dar Carsiumul milenar nu este aproape deloc vizibil. Castrul roman ridicat pe aceste locuri în urmă cu aproape două milenii este încă, în mare parte, ascuns sub aşezarea modernă. Poate şi multe dintre obiectivele medievale au sub ele fundaţiile construcţiilor romane. Ce este cert: nimeni nu ştie cum arăta exact castrul, cât de întins era el, ce populaţie avea între zidurile sale. În 2009 a fost descoperită poarta de nord a cetăţii romano-bizantine (sec III-IV) şi cele două turnuri ce o flancau. Periodic, în diverse puncte ale Hârşovei, ies la iveală vestigii din vremurile romane, dar este dificil ca toate aceste elemente să fie puse cap la cap pentru a reface întreaga poveste a aşezării. Ce se ştie este faptul că acest castru a fost ridicat de soldaţii Imperiului, cel mai probabil peste zidurile unei fortificaţii ale geţilor, acum supuşi. În anul 103 e.n, între cele două războaie purtate cu Dacia lui Decebal, Traian “întărea cu ziduri de piatră”castrul de la Dunăre. Dovadă în acest sens stă o inscripţie care menţionează lucrările de fortificare, efectuate sub comanda unui legat imperial de rang pretorian, Fabius Postuminus. Din acest izvor epigrafic ştim că acest castru a fost ridicat de soldaţii din alla a II Hispanorum. Beneficiarii imediaţi ai noii fortificaţii au fost însă sodaţii din “alla gallorum flaviana”, dar de-a lungul secolelor, trupe din diverse legiuni şi-au avut aici tabăra (Legio I Italica, Legio I Iovia Scytica sau din flota Classis Flavia Moesica). Pentru Traian şi ceilalţi împăraţi romani, Carsium era o cetate extrem de importantă de pe limesul fluvial (frontieră), misiunea soldaţilor de aici fiind aceea de a apăra vadul de trecere al Dunării. Castrul a fost adesea atacat de diverse seminţii antice şi de câteva ori, chiar distrus, ştiut fiind faptul că el a fost refăcut de două ori, din ordinul împăraţilor Constantin cel Mare (prima jumătate a secolului IV) şi Iustinian (sec.VI). Timp de aproape jumătate de mileniu(sec II – VII), Carsiumul antic a fost unul dintre oraşele importante ale Moesiei Inferior, o urbe extrem de dezvoltată din punct de vedere economic şi militar. O istorie impresionantă, cu poveşti pe măsură, pe care avem datoria de a le readuce în atenţia celor din vremurile noastre…

sursă foto – adevarul.ro – carsium -hârşova – vedere aeriană

[codepeople-post-map]

O legendă inedită – “Urşii”, asediul şi cetatea Hârşova

Celebrul scriitor turc Evlya Celebi a efectuat la jumătatea veacului 17 două călătorii în Dobrogea, oferind posterităţii informaţii extrem de preţioase despre localităţile aflate între Dunăre şi Marea Neagră. El a ajuns şi la Hârşova, acolo unde a aflat o legendă extrem de interesantă, de unde provine şi numele oraşului. Se spune că în plin Ev Mediu, atunci când otomanii purtau războaie cu Mircea cel Bătrân şi urmaşii săi pentru cetăţile din Dobrogea, o armată a unui sultan a ajuns şi lângă marele oraş de pe Dunăre. Turcii au început să asedieze fortăreaţa, dar nu de pe fluviu, unde zidurile erau inexpugnabile, ci de pe uscat, din câmpie. Românii din cetate erau mai puţini decât atacatorii şi şansele de a rezista în faţa atacului erau foarte mici. De aceea, creştinii s-au hotărât să îşi ia prin surprindere duşmanii, riscând totul pe o ultimă carte.

Celebi povesteşte că asediaţii şi-au pus blănuri de urs peste ei şi i-au atacat noaptea pe otomanii aflaţi în tabăra militară. Se spune că atunci când a văzut cine atacă, sultanul (nu ştim numele său, neavând data exactă a asediului) a strigat: „Odovan hîrş gelyor”, care se traduce ca “vine ursul în câmpie”. Românii le-au provocat pierderi mari atacatorilor, dar Celebi nu ne mai spune dacă aceştia au mai reuşit să cucerească cetatea. Probabil au făcut-o în cele din urmă, pentru că după 1420, toate oraşele mari ale Dobrogei se aflau deja sub controlul Înaltei Porţi. De la ursul care coboară în câmpie, vechiului Carsium i-a rămas numele de Hârşova, urbea fiind menţionată de otomani şi ca Harisova, iar de către călători germani ca Chirschowa, Hirsove, Kersova sau Harsowa….

Sursă bibliografie – arheolog Constantin Nicolae (responsabil şantier Carsium Hârşova) – lucrări publicate în Revista Pontica, informaţii din opera lui Evlya Celebi

Sursă foto – litografie A. Von Saar, după un desen de Erminy, din 1826

[codepeople-post-map]

Carsium – Cetatea de la Hârșova

Carsium – Cetatea de la Hârșova a fost una extrem de importantă pentru Imperiul Roman, care construise pe linia Dunării mai multe fortificații puternice. În primele secole ale milenilui I d.H, Carsium a fost un punct strategic și un oraș extrem de înfloritor.

Cetatea Carsium

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.