Cetatea medievală de la Vadu – Kara Harman (Karaharman) şi povestea întemeierii

Cetatea medievală de la Vadu – Kara Harman (Karaharman) şi povestea întemeierii

I s-a mai spus şi Karaharman sau Caraharman! Poate aţi mai auzit aceste nume, dar informaţiile sunt destul de sărace. Este numele unei foste mari cetăţi din Dobrogea otomană. Locaţia? La Vadu, una dintre cele mai pitoreşti locaţii ale tărâmului nostru dintre Dunăre şi Mare. Turiştii ajung în fiecare an, cu miile, la Vadu sau la Corbu, dar din păcate, niciunul nu poate vizita ruinele Kara-Harmanului. La fel, nici noi, localnicii. Motivul? Vestigiile istorice se află îngropate sub un mastodont industrial din vremea comuniştilor, Fosta Întreprindere de Metale Rare, combinat creat pentru exploatarea de uraniu şi de zirconiu şi care în ultimele două decenii a făcut obiectul unor privatizări mai mult sau mai puţin dubioase. Poate că în viitor ruinele Kara – Harmanului vor avea o soartă mai bună, vor putea fi dezgropate, studiate sistematic şi trecute în circuitul turistic. Să sperăm! Până atunci putem vorbi însă doar de poveştile sale, de istoria sa tumultoasă, aşa cum o ştim din izvoare şi din studii de specialitate. Să începem cu numele:

După alipirea Dobrogei, românii i-au zis Caraharman dar înainte turcii îi spuneau Karaharman. La origine, însă cetatea s-a numit Kara Harman. Kara se traduce prin Negru însă în ceea ce priveşte termenul harman, aici există mai multe variante. Una dintre ele, acceptată de mulţi, ar fi că harman (arman) înseamnă arie de bătut cereale. Potrivit Dex-ului din 2002, cuvântul arman (preluat din harman) mai înseamnă şi rotocol, cerc la suprafaţa unei ape. În fine, astăzi, în turcă, harman se traduce prin amestec. (Aria Neagră, Cercul Negru?)

Indiferent de sensul său exact, se ştie că Kara Harman a fost una dintre cele mai importante cetăţi a Dobrogei otomane din perioada secolelor XVII – XIX. O poveste a locului ne mai spune ceva: că numele cetăţii ar veni de la un militar (arman?) din sec.XIII, care a venit în Dobrogea alături de legendarul Sari Saltuk Dede, întemeietorul Babadagului. Să fi fost întemeietorul Kara-Harmanului acest însoţitor al Sfântul Sari Saltuk? Asta nimeni nu ne poate spune…

Cele mai multe detalii legate de cetatea Kara-Harman ne sunt date de marele călător turc din veacul al XVII, Evliya Celebi. El este de altfel şi primul care spune că numele ar veni de la un însoţitor al lui Sari Saltuk. Celebi ne spune că această aşezare Karaharman este “o localitate bogată de la natură şi cu o climă plăcută… În vechime a fost Port”. Potrivit lui Celebi, înaintea cetăţii otomane aici existase una şi mai veche (poate întemeiată de bizantini?). Aceasta ar fi ajuns apoi la genovezi (care aveau monopol comercial în provincie) şi apoi, la turci: “Şi aceste locuri au fost cucerite de Baiazid Ilderim, care îndată ce le-a primit din mâinile genovezilor, a dărâmat cetatea de aici până la pământ”. În vremea lui Ildirim (sfârşitul secolului XIV), Dobrogea nu era încă sub dominaţie otomană, ci românească (Mircea cel Bătrân), aşa se explică distrugerea primei fortificaţii. Din 1420, ţinutul devine însă provincie a Imperiului Otoman. O aşezare exista aici, dar nu şi o fortificaţie. În 1625, sultanul Murad IV trimite în Dobrogea o armată care să îi alunge pe cazaci, care începuseră să atace aceste pământuri. Oastea otomană este condusă de Regep (Redjep) Paşa, amiral al Imperiului şi conducător al flotei, care reuşeşte să îi învingă pe atacatori. După victorie Regep Paşa ia decizia de a construi aici o cetate care să asigure controlul în zonă. Iată ce scrie Celebi: ”După ce s-a luat părerea ayanilor villayetului, chiar în acea seară o armată numeroasă şi mii de lucrători şi zidari s-au apucat şi în 3 luni au ridicat cetatea, înzestrând-o cu toate muniţiile necesare. Pentru apărarea acestei cetăţi a rămas un comandant cu 300 de oameni ca garnizoană. Au fost aşezate şi 7 tunuri de tip balemez. După aceea, cheile cetăţii precum şi cele ale geamiei lui Murad IV, aşezată înăuntru, au fost trimise sultanului”. Celebi o vizitează la câţiva zeci de ani de la întemeiere şi o descrie: “Şi acum cetatea e frumoasă şi locuitorii sunt mulţumiţi. E frumoasă, de piatră, în formă de pătrat şi e situată la malul Mării, la braţul Dunărei, pe un şes verde. Întreaga ei circumferinţă este de 1000 de paşi… Nu are val (n.a. de pământ) pentru că este chiar pe malul mării”. Existenţa cetăţii a dus la crearea unui adevărat orăşel. Are 300 de case, o geamie lângă port şi “70 până la 80 de hanuri negustoreşti pline cu tot felul de mărfuri”. Timp de mai bine de două secole, cetatea Kara-Harman a fost extrem de importantă. Încetează să mai existe în secolul XIX, un secol măcinat de războaiele ruso-turce şi în care Dobrogea era teatru principal de operaţiuni. De pe urma cetăţii lăudate de Celebi au mai rămas doar nişte ruine ce nu pot fi vizitate… Şi povestea ei…

Bibliografie – Arhiva Dobrogei nr.2 (1919), Constantin Brătescu; Evlya Celeby; Călători străini în Ţările Române, Revista Pontica; Niculina Dinu – Ceramică otomană descoperită în Dobrogea (Pontica 42)

Sursa foto – wikipedia, pictură Evlya Celebi

 

Păcuiul lui Soare – Insula Misterioasă

La aproximativ 130 de kilometri de Constanţa, în apropierea comunei Ostrov, se găseşte una dintre cele mai pitoreşti zone a Dobrogei, Insula Păcuiul lui Soare, un petic de pământ smuls de Demiurg din malul Dunării şi împins până spre mijlocul fluviului. Se ajunge destul de greu până acolo, dar se merită orice efort depus.

De la Mânăstirea Dervent cobori înspre Dunăre, spre dig, pe un drum plin de gropi, care îţi pune la încercare atât autoturismul, cât şi abilităţile tale de conducător auto. Pe vremuri, ajungeai mai uşor, pe o cărare care trecea prin curtea Bisericii, dar de un an încoace, drumul e blocat de stâlpi de metal, călugării lăcaşului de cult săturându-se probabil de vânzoleala turiştilor dornici să meargă la pescuit. Asta este, alegi digul şi ajungi în cele din urmă la destinaţie. Majoritatea turiştilor campează pe malul Dunării, chiar în apropierea Casei Arheologilor.

Noi nu am venit însă doar la pescuit, aşa că mergem mai departe. Dăm unui localnic 20 de lei, ca să ne treacă cu barca, până pe peticul lung de pământ ce a împărţit fluviul în 2 canale. Ajungem repede pe o mică plajă sălbatică, stăpânită de luni bune de trunchiul putrezit al unui stejar uriaş, aruncat acolo de valurile fluviului. Suntem doar noi pe insulă, pentru că nebunia secolului XXI poposeşte aici doar în week-end, atunci când orăşenii din Călăraşi vin să facă plajă şi să îşi etaleze iahturile de zeci de mii de euro. Acum este însă linişte. Găsim uşor locul de campat, o limbă de nisip care a urcat curajoasă în pădurea deasă, un dar făcut de natură pentru cei care vor să se bucure de bogăţiile sale. După ce pregătim tabăra, găsim câteva momente pentru a admira peisajul: soarele aruncă stranii suliţe de raze peste ape, iar avaţii fac salturi la suprafaţă, la doar câţiva metri de mal, invitându-te parcă să încerci să îi prinzi. Nu avem timp acum de stat la soare, este momentul să vizităm cea mai de preţ comoară a Insulei.

La doar câteva sute de metri distanţă se găsesc ruinele unei cetăţi bizantine, unică în Dobrogea. Zidurile sale impunătoare impresionează şi astăzi şi ne spun povestea unui oraş medieval extrem de puternic. Povestea cetăţii a început, spun arheologii, în secolul X, pe vremea împăratului Ioan I Tzimiskes (cel Scund), cel care a ordonat construirea unui oraş pe această insulă. Timp de cinci secole, aici a funcţionat un port extrem de important pentru bizantini. Şi astăzi se pot vedea, (atunci când nivelul Dunării scade) ruinele turnurilor care păzeau odată vechiul oraş.

Mulţi leagă povestea Păcuiului de cea a Vicinei, o cetate misterioasă stăpânită în secolele XIII – XIV de către negustorii genovezi ce primiseră monopol comercial din partea Bizanţului. Vicina a fost cetatea care l-a dat pe Iachint (primul mitropolit al Ţării Româneşti), dar localizarea sa pe Insula lui Soare este încă subiectul unor aprige controverse, alte câteva judeţe disputându-şi “supremaţia” în problema Vicinei. Fie că oraşul genovezilor este sau nu la Păcui, această insulă îşi merită însă, cu prisosinţă, un loc de frunte în istoria Dobrogei medievale.

Despre insulă, mulţi dintre localnici spun că ar fi una plină de taine. Seara, la căldura focului de tabără, unii pescari vorbesc despre apariţii misterioase, despre fantome care se plimbă printre ruine şi despre bulgări strălucitori de energie care dansează la miez de noapte în apropierea corturilor, toate acestea fiind poveşti ce dau Insulei o aură minunată de mister. Vom porni în călătorie, în cealaltă parte a insulei, acolo unde lumina aproape că nu ajunge niciodată, dar despre asta merită să vorbim într-un alt articol dedicat acestei insule plină de taine…

[codepeople-post-map]

foto blogropedia.ro

 

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.