Poveşti nord-dobrogene – Fântâna Sunguru şi izlazul Morfa

Poveşti nord-dobrogene – Fântâna Sunguru şi izlazul Morfa

Pe drumul ce duce de la Babadag la Enisala există şi acum o veche fântână cu nume ciudat, Sunguru. Mulţi cred că e vreo denumire turcească dar bătrânii locului, păstrători ai poveştilor de demult, spun însă altceva… Se spune că în acel loc venea adesea, acum mai bine de un veac, un cioban ardelean căruia toţi îi spuneau Pelticul, din pricina defectului de vorbire pe care îl avea din naştere. El îşi aducea mereu turma de oi pe acele locuri cu iarbă proaspătă, udată de apele unui mic pârâiaş ce curgea în apropiere. Într-un an însă, asupra Dobrogei se abătu o secetă năpraznică. Mai toate apele curgătoare secară iar animalele păstorilor mureau pe capete. Disperat că îşi pierde turma, Pelticul se apucă şi săpă zile întregi în pământ, până reuşi să dea de apă rece şi bună. De fântâna lui cea adâncă aflară pe dată toţi ciobanii, ce îşi aduseră imediat şi ei oile la adăpat. Când îl întrebară pe Peltic cine l-a ajutat să sape atâta amar de pământ, omul a răspuns: “Sungur am făcut-o”. Cu toţii au râs şi locului i-a rămas numele de Sungur sau Sunguru…. Nu departe de acest loc, dar pe cealaltă parte a drumului spre Cetate se află un imaş, un izlaz căruia lumea îi spune Morfa. Puţini mai ştiu însă de unde îi vine numele…Povestea aceasta este de pe vremea când Dobrogea era încă stăpânită de turci. Un păstor a fost prins de otomani şi acuzat că nu a plătit beilicul, taxa pe care orice cioban valah trebuia să o dea stăpânirii pentru a putea duce animale la păşune. Omul nu plătise, se zice. A fost dus pe un imaş şi uns cu miere de albine. Pe dată, roiuri de viespi, albine şi alte insecte au năvălit asupra nefericitului. Acesta ţipa disperat şi văzându-şi nevasta jelindu-l de la depărtare, începu să strige la ea ”Morfă, fă!Mor, fa!”. De murit, nu a murit.. şi nici nu a mai uitat vreodată să plătească beilicul. De la strigătura sa, imaşul acela a rămas cu numele de Mor …fa, Morfa…

 Bibliografie – Cintian Bărbuleanu – Monografia oraşului Babadag

 Sursă foto – alltravels.com; panoramio.com – Fântâna Sunguru

[codepeople-post-map]

La Enisala, pe urmele genovezilor

Mulți dintre dumneavoastră ați fost, cel puțin o dată, în vizită la cea mai frumoasă cetate medievală din Dobrogea, Enisala, cea de pe vârful unui deal calcaros și care domină impunător împrejurimile. Lacurile Razelm și Babadag străjuiesc acum cuminți cetatea, alături de câmpiile mănoase ale regiunii, dar în urmă cu mai bine șapte-opt secole, geografia zonei era cu totul alta. Practic, Enisala era o fortăreață și un oraș port amplasat la malul Mării Negre, pentru că pe atunci, aici exista un golf al Pontului, care nu fusese încă blocat de cordoanele de nisip.

Din aceste motive, bizantinii au construit cetatea, în a doua jumătate a secolului XIV (potrivit specialiștilor de la ICEM Tulcea). Au existat multe voci care au afirmat că fortăreața ar fi fost construită încă din sec XIII, iar unii arheologi precum Radu Ștefan Ciobanu au susținut că a fost ridicată direct de către negustorii genovezi. Nu intrăm prea mult în controversele specialiștilor, ci vom merge doar pe datele certe cunoscute. Știm astfel că în 1261, Bizanțul și Republica Genova (Genuia sau Zena în dialectul local) au încheiat un tratat de alianță, prin care latinii au dobândit monopol comercial la Gurile Dunării și la Marea Neagră. Cetatea era numită la acea vreme de bizantini Heracleea. dar în portulanele genoveze (hărți costiere folosite de navigatori) apare sub denumirile de Bambola sau Pampolo. Genovezii au făcut așadar comerț intens în zonă și au locuit aici, chiar dacă dovezile arheologice sunt destul de sărace în acest sens, doar câteva monede care circulau în întreaga Dobroge.

În baza alianței din 1261, genovezii au deținut multe puncte importante în întreaga regiune, deținând monopolul comercial de la Pangalia și Constanța și până în Nord, acolo unde stăpâneau Cetatea Albă, Solina, Vicina, Chilia, Donavici sau Sancti Georgi. Putem vorbi despre prezența genoveză între Dunăre și Mare până la finele sec XV, pentru că neguțătorii italieni au făcut afaceri aici și după 1421, când Dobrogea a fost pierdută de urmașii lui Mircea cel Bătrân și preluată de Imperiul Otoman. La Enisala (în turcă Yeni Sale – Satul Nou), turcii au înființat o garnizoană care controla și supraveghea întreaga zonă. Interesul genovezilor pentru portul de aici a dispărut odată cu înnisiparea golfului. Italienii au plecat și în scurt timp, același lucru l-au făcut și otomanii, pentru că fortăreața nu mai avea rolul strategic de altădată. A rezistat însă cu încăpățânare, solitară, acolo pe vârful piscului calcaros, pentru a ne spune astăzi poveștile măririi și decăderii sale…

[codepeople-post-map]

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.