Legenda Constantinei și a Mamaiei

Legenda Constantinei și a Mamaiei

O versiune extrem de interesantă a legendei plajei Mamaia ne întoarce în timp câteva sute de ani, pe vremea când Dobrogea era încă sub stăpânire otomană. Povestea spune că, într-un sat dintre Dunăre și Mare, trăia o moldoveancă frumoasă și aprigă, văduva unui viteaz dobrogean, ce căzuse cu ani buni în urmă, într-o revoltă împotriva stăpânirii turcești. Femeia locuia împreună cu fiica sa Constantina, la fel de plăcută la înfățișare ca și a sa mamă.

Pentru că și moldoveanca (căreia fata îi spunea Mamaia) luptase cu arma în mână, împotriva Înaltei Porți, pașa din Silistra hotărî să o ia roabă și o aduse în cetatea de la Dunăre, în care el stăpânea. Pașa doar auzise de vitează, dar de văzut, o văzu abia acum și pe dată se îndrăgosti de ea. Dar pentru că la Silistra erau atunci tulburări mari, ofițerul hotărî să o trimită pe Mamaia să stea mai departe de primejdii și îi făcu o casă mare și frumoasă într-un loc pe malul Mării, unde astăzi se află stațiunea Mamaia. Dar să ținem seama că pe atunci nu era plaja așa cum o știm acum, ci iarba și pomii se pierdeau direct în apă, iar nisip era puțin, doar o fâșie îngustă. Pe atunci, în aceste locuri se ridica un sat bogat, în care locuiau deopotrivă și români și musulmani. Cu toții o respectau pe Mamaia și o țineau tare dragă și pe fiica ei, dar amândouă erau mereu triste și nu se prea amestecau cu restul satului.

Statiunea Mamaia - Constanta

Într-o zi, când la Silistra nu mai erau tulburări, pașa își aduse aminte de frumoasa moldoveancă și trimise o barcă mare cu oșteni să o aducă pe româncă, numai pe ea, înapoi în orașul său. Soldații o găsiră singură pe Mamaia, o luară cu forța în barcă și părăsiră țărmul. Femeia începu să strige după ajutor și atunci o auzi și Constantina sa. Fata intră în mare, încercând să ajungă la mama sa, dar apa era tare adâncă. Înțelegând că fiica sa se va îneca, fără doar și poate, Mamaia începu să se roage la Dumnezeu să îi salveze copilul. Deodată, se și petrecu minunea: sub picioarele fetei începu să se tot ridice o punte largă de nisip, ce o scotea din apă și o îndepărta de primejdie. Dar fata tot alerga după barcă, astfel că fâșia de nisip se mărea și se tot mărea…

Dar Dumnezeu mai făcuse o minune: Turcii au văzut că Mamaia dispăruse din barcă. Nu se aruncase în apele Mării, ci ea fusese transformată în acea punte de nisip ce îi salvase viața Constantinei. Otomanii au plecat înapoi cu mâna goală, iar Constantina a crescut, s-a măritat cu un român vrednic și au trăit fericiți în acele locuri, aproape de plaja Mamaiei. Așa ne spune legenda că s-a format această plajă frumoasă și largă a litoralului nostru, apreciată nu doar de către rumâni, ci chiar de o lume întreagă…

sursă – Legende din ținuturi dobrogene – Eugenia Doina Gemală

[codepeople-post-map]

foto –  freepick.ro

Povestea satului blestemat de la Gura Dobrogei

În continua mea căutare de poveşti, povestiri şi legende de la mal de Mare am dat şi peste legenda satului blestemat de la Gura Dobrogei (sursa – cartea de copii Legende din ţinuturi dobrogene – Eugenia Doina Gemală).

Intrigat, am mers la Târguşor, acolo unde o mai veche cunoştinţă a mea mi-a spus povestea, aşa cum o aflase şi el, de la bunicul său: “Pe vremuri, chiar lângă Peştera Gura Dobrogei, sau a Liliecilor, cum îi mai spune tot mai des acum lumea, era un sat de oameni foarte bogaţi. Dar nu erau români de a-i noştri, ci găgăuzi şi cerchezi care, prigoniţi de Ţar, au cerut voie Sultanului să se aşeze în Dobrogea noastră. Nu păreau oameni războinici şi nu se luau la sfadă cu românii din alte sate. Toţi munceau din greu pe timpurile celea, dar parcă străinii ăştia erau harnicii harnicilor.

Gura Dobrogei - Targusor

Casele lor erau cele mai frumoase, uliţele curate şi pietruite, peste tot grădini şi prăvălii, ce mai, un sat ca nicăieri altul. Şi ce era mai de mirare, niciodată nu se plângeau că le-au luat turcii birul, aşa cum o făceau creştinii noştri.” Povestitorul zâmbi pe sub mustaţă, trase cu nesaţ din ţigară şi îşi continuă povestea: “Într-o zi însă s-a dat veste grozavă prin satele din jur: turcii veneau cu armată, să îşi caute slujbaşi pierduţi cu anii. Paşa a venit şi la noi şi le-a zis străbunilor că, de ani buni, îi dispar adesea, pe aici pe la noi, mulţi slujbaşi trimişi să ridice birul. Din om în om, a aflat turcul că oamenii săi dispăreau, taman atunci când mergeau în satul străinilor, să le ia şi celora taxele. Că ăsta era secretul lor, nu că erau mai harnici ca alţii: ei omorau slujbaşii Porţii şi cu banii pe care aceia îi adunaseră prin Dobrogea noastră, îşi făceau ei casele şi grădinile frumoase”.

Povestea se încheie la fel de ciudat: atunci când Paşa a ajuns cu armata în satul străinilor, acesta era cu totul părăsit. Pesemne că cineva aflase că secretul ieşise la iveală şi aşa au avut timp să fugă. Criminalii nu au mai fost găsiţi niciodată, iar satul lor a devenit ruină că nimeni nu cuteza să se aşeze în locul în care se petrecuseră atâtea nenorociri. Satul a dispărut, dovadă că nu poţi face lucruri frumoase să dăinuiască mereu, săvârşind însă fapte rele…

[codepeople-post-map]

sursă – Eugenia Doina Gemală – Legende din ținuturi dobrogene

sursa foto-totb.ro

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.