O poveste de la Ulmetum (Pantelimon)

O poveste de la Ulmetum (Pantelimon)

La marginea comunei constănţene Pantelimon se află ruinele uneia dintre cele mai interesante cetăţi antice ale Dobrogei, Ulmetum. Numele latin se traduce prin Pădurea de Ulmi, o pădure care acoperea probabil mare parte a ţinutului, în urmă cu aproape 2000 de ani. Povestea acestei cetăţi a început imediat după cucerirea Daciei, în secolul II, când Traian şi împăraţii care l-au urmat au oferit veteranilor, ca recompensă pentru serviciile lor, loturi mari de pământ în Moesia Inferior (Dobrogea). Mai întâi, aceşti foşti militari au întemeiat un simplu sat, vicus, dar nu singuri, ci împreună cu câteva zeci de familii de traci din neamul bessilor. Satul foarte bine aşezat (la răspântia drumurilor comerciale) era adesea ţinta năvălitorilor şi a tâlharilor de diverse seminţii. De aceea, prin sec. III-IV, Imperiul a decis construirea unui castru între ale cărui ziduri s-a mutat treptat şi populaţia din vicus. O forţă militară de câteva sute de soldaţi supraveghea zona şi păzea drumurile, pe care veneau la Ulmetum care numeroase de grâne (aici funcţiona se pare un mare depozit). Atacat mereu de migratori, Ulmetum a fost la un moment părăsit şi graţie istoricului Procopius din Cesareea se ştie că la un moment dat, la începutul secolului VI, castrul devenise un cuib de tâlhari, cel al “barbarilor sclavini”. Împăratul Iustianian (527-565), cel ce avea să reconstruiască mare parte din cetăţile distruse a ordonat o expediţie de pedepsire a bandiţilor. Aceştia au fost ucişi până la unul iar Imperiul a preluat din nou controlul cetăţii. Din păcate, nu pentru mult timp, căci în secolul VI avaro-slavii atacau continuu cetăţile Dibrigei antice. Erau vremuri tulburi iar cei de la Ulmetum aveau foarte des de suferit. O singură inscripţie ne ajută sp ne facem o idee despre acele timpurigroaznice. Este piatra funerară ridicată de negustorul Valerius Valens şi de soţia sa, cel care în epitaf îşi deplânge cei trei fii ucişi într-un interval de numai un an. Atacurile continue au condus în cele din urmă la părăsirea definitivă a cetăţii, de către populaţie…

sursă foto -comune.ro, vedere aeriană cetatea ulmetum

[codepeople-post-map]

Ulmetum – Cetatea de la Pantelimon

Ulmetum – Cetatea de la Pantelimon se găsea la răscrucea celor mai importante drumuri comerciale ale provinciei, și din acest motiv, romanii au decis construirea unei fortificații puternice, în care era cantonată o garnizoană de câteva sute de oameni.

Cetatea Ulmetum

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.