Mari filozofi ai oraşului Callatis şi ai antichităţii

Mari filozofi ai oraşului Callatis şi ai antichităţii

Oraşul antic Callatis, astăzi moderna urbe Mangalia, a dat istoriei mari personalităţi, pe care, din nefericire, avem astăzi tendinţa de a le lăsa uitării. În cetatea doriană de la malul Pontului Euxin s-a născut celebrul istoric şi geograf Demetrios din Callatis (sec.III î.H). El este autorul unei opere extraordinare a antichităţii, compusă din 20 de cărţi şi care s-a numit “Despre Asia şi Europa”. Cartea sa nu s-a păstrat dar numeroşi istorici antici, care au trăit şi scris în secolele următoare, au citat fragmente din ea şi l-au menţionat pe învăţatul “callatid”. Printre aceştia s-a numărat şi Pseudo-Skymnos (autor anonim confundat la un moment dat cu Skymnos din Chios). Acest Pseudo-Skymnos a scris ce a aflat din opera lui Demetrios şi anume că oraşul Callatis a fost întemeiat de dorienii din Heracleea Pontică, după o poruncă primită de la Oracolul din Delphi. Totul se întâmpla în vremea în care “peste macedoneni domnea regele Amyntas” (este vorba despre Amyntas al III-lea 393-369 î.H, tatăl lui Filip II Chiorul şi bunicul marelui Alexandru). Un alt mare învăţat al Callatisului a fost Satyros Peripateticul (sec.III î.H), unul dintre primii biografi ai antichităţii. A scris “Viaţa lui Euripide” dar şi despre alte mari personalităţi ale antichităţii precum politicianul Alcibiade, oratorul Demostene sau despre creatori precum Eschil, Sofocle şi Socrate. Un alt mare învăţat antic originar din Callatis a fost Heraclid sau Heracleides Lembos, fiul lui Sarapion. A trăit în sec.II î.H dar de tânăr a plecat în Egipt, la curtea regilor din dinastia Lagidă (Lagos). A fost înalt funcţionar la curtea regelui Ptolemeu VI Philometor, “Cel iubitor de Mamă”, numit aşa pentru că, fiind copil, regenţa domniei sale i-a aparţinut mamei sale Cleopatra I. Heracleides a scris “Istorii”, o operă în 37 de volume, sursă preţioasă de informaţii pentru istoricii care au trăit ulterior. A scris “O viaţă lui Arhimede”, citată adesea de Diogene Laertius. Lui îi aparţin alte şase cărţi despre “succesiunea filozofilor şi despre Raţionamentul Lambeutic”. Heraclid a fost şi un om de acţiune: a fost cel care a negociat cu atacatorul Antioch IV Epiphanes (Bun-Vestitor), tratatul în urma căruia regele Imperiului Seleucid a fost de acord să renunţe la invadarea Egiptului. Încheiem lista marilor callatieni cu Istros, un alt mare om de litere, care a trăit în secolul III î.H şi care a scris “Despre tragedie”, şi aceasta o altă operă dispărută. Cei de mai sus sunt doar patru mari oameni de cultură din Callatis, a căror amintire s-a păstrat. Cu siguranţă au mai fost mulţi alţii… Să nu-l uităm pe misteriosul personaj căruia îi datorăm celebrul Mormânt cu Papirus, singurul din Europa. Despre acesta s-a spus că ar fi putut fi un mare om de litere al cetăţii… Dar acesta este o cu totul altă poveste şi vom vorbi despre ea, la momentul potrivit…

sursa foto – skytrip.ro

[codepeople-post-map]

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.