O legendă tulceană – Dealul Comisului, slujitorul lui Vodă

O legendă tulceană – Dealul Comisului, slujitorul lui Vodă

Sătenii din Izvoarele au fel şi fel de poveşti şi legende despre Muntele Consul, masivul ce se ridică semeţ în apropierea vetrei strămoşeşti. Una dintre ele este strâns legată de cel de al doilea nume sub care mai este cunoscut acest obiectiv: Dealul Comisului. Marele cronicar Miron Costin scria : “turcii numesc acest loc Muntele Comisului, căci acolo, sub acel deal a pierit la porunca domnului Basaraba, el… comisul său”. Cine a fost acest comis, care şi-a pierdut viaţa la poalele dealului tulcean?. Se pare că era un înalt dregător al lui Mircea cel Bătrân (n.r. Basaraba – din neamul Basarabilor). Moartea sa este foarte probabil să se fi produs în perioada 1389 – 1418, interval de timp în care Mircea cel Bătrân se proclama stăpân al Dobrogei, “domn de amândouă părţile de peste Dunăre şi până la Marea cea Mare”. Erau timpuri în care voievodul Ţării Româneşti era în război cu Imperiul Otoman, foarte interesat să pună sub stăpânire şi meleagurile vest pontice. Turcii au atacat continuu cetăţile dobrogene iar pe întreg cuprinsul provinciei s-au consemnat confruntări militare sângeroase între cele două tabere. Una dintre aceste lupte s-a purtat cu siguranţă şi în apropierea Muntelui Consul iar unul din boierii valahi căzuţi în bătălie ar putea fi acest Comis. Nu cunoaştem numele acestui erou, pentru că el avea funcţia de Comis. Vorbim poate chiar despre înaltul dregător de primă stare din Divanul Domnesc, Comisul cel Mare, cel ce era mai marele grajdurilor domneşti, ce îi avea în subordine pe toţi slujitorii şi meşteşugarii ce se îngrijeau de echipamentele lui Vodă. Tot acest Mare Comis fie se îngrijea personal de calul lui Vodă, fie supraveghea un locţiitor ce făcea acest lucru. Nu ştim cum a murit exact Comisul cel Mare, ce fapte de vitejie a făcut sau ce sacrificiu… Cronicarii nu ne spun nici dacă Mircea cel Bătrân a fost sau nu prezent la acea bătălie. Poate Comisul i-a salvat viaţa, sacrificând-o pe a sa… Nimeni nu poate ştii ce s-a întâmplat. Doar bătrânele pietre ale Muntelui sunt martorii muţi ai acelei lupte dar refuză să ne spună taina sângeroasei bătălii…

Bibliografie – Laura Diana Cizer – “Toponimia judeţului Tulcea. Consideraţii sincronice şi diacronice”, Miron Costin, Analele Dobrogei serie veche

sursă foto – info-delta.ro

[codepeople-post-map]

La Izvoarele, în cea mai veche biserică a județului

Este un sat puțin cunoscut, în care trăiesc doar în jur de 150 de suflete. Ține administrativ de mult mai cunoscuta comună Lipnița, dar se mândrește cu o comoară fără de seamăn.

Satul Izvoarele (pe vremuri Pârjoaia) este locul în care se află cea mai veche Biserică de lemn din județul Constanța, un lăcaș de cult care funcționează neîntrerupt de la întemeierea sa, din anul 1828 și până în prezent. La prima vedere, ai impresia că te afli în fața unei simple case, doar clopotnița ce aduce a foișor de armată fiind cea care te convinge că ai ajuns acolo unde doreai.

Biserica nu are turlă și este făcută din lemn și chirpici, la construcția sa fiind folosită acea tehnică a paiantei. Are doar 18 metri lungime, pe 7 lățime și o înălțime de 3 metri și jumătate, dar pentru numărul enoriașilor din sat este îndeajuns de încăpătoare. Înăuntru, podeaua altarului este sub nivelul de călcare, fiind o construcție de tip semi-îngropat, care nu are fundație.

Bisericuța din Pârjoaia a trecut prin vremuri tulburi, a fost mult timp ignorată de autorități și a fost la un pas de a se prăbuși, răpusă de timp. A fost nevoie de un miracol al Domnului, pentru ca ea să poată supraviețui și această minune s-a produs în anul 2001. Salvatorul s-a numit Vlad Calboreanu, un arhitect care din propria inițiativă s-a apucat de renovarea ineditului lăcaș. Acum, Biserica este solidă și pregătită să își continue rolul, vreme bună de acum înainte.

Interesant este că această construcție se află chiar deasupra unui cimitir care datează din neolitic, foarte posibil aici fiind o necropolă a culturii Gumelnița, întrucât s-au descoperit numeroase vase de ceramică din acea perioadă și oseminte. Zona de la Izvoarele a fost, potrivit arheologilor, una locuită intens și în ultimele două milenii. Astfel, s-au descoperit urme de locuire din perioada romană și au fost descoperite dovezi de locuire între secolele IX – XVIII.

[codepeople-post-map]De asemenea, există izvoare scrise care dovedesc că în 1812 exista în zona Pârjoaia o așezare rurală cu o populație numeroasă. Ținând cont de toate aceste informații a fost emisă ipoteza, încă neconfirmată total, că pe locul bisericii din sat ar fi putut funcționa un alt lăcaș de cult creștin, încă din Evul Mediu. Unicat în Dobrogea, bisericuța de lemn de la Pârjoaia – Izvoarele a fost de curând trecută pe lista nouă a monumentelor istorice din Dobrogea și promite să devină unul dintre cele mai interesante obiecctive turistice ale pământului dintre Dunăre și Mare.

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.