Izvoarele Tămădurii – Pomul dorințelor, Izvorul de o zi și Apa Licuvita

Izvoarele Tămădurii – Pomul dorințelor, Izvorul de o zi și Apa Licuvita

În Dobrogea sunt mai multe izvoare considerate de popor drept sfinte, cu puterea de a tămădui suferințe de orice fel. Astăzi ne vom referi la câteva dintre cele aflate în județul Tulcea. Despre Fântâna de Leac din apropierea Măcinului și despre legenda Fetei lui Stroe am mai scris, așa că o vom excepta de la această enumerare (n.a – https://goo.gl/NmDF8I).

Există însă alte câteva locuri cu povești frumoase, adevărate locuri de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși.

Unul dintre acestea este Pomul Dorințelor, un stejar bătrân aflat lângă Războieni, un sat care ține de comuna Casimcea. Copacul a crescut exact în locul unde izvorăște un pârâu iar apa de aici este considerată drept tămăduitoare. Există și un obicei inedit: localnicii și pelerinii leagă de crengile stejarului batiste sau bucăți de pânză și își pun o dorință. Acest obicei se consumă doar într-o zi anume, în vinerea din Săptămâna Luminată. În acea zi are loc și o slujbă anuală de sfințire a izvorului. Fiecare dintre cei prezenți la slujbă iau apă pentru acasă, acolo unde își vor sfinți locuința și întreaga gospodărie (sursă MEAP).

Potrivit specialiștilor de la MEAP Tulcea, un obicei similar este cel care se consumă la Babadag, la mormântul lui Koyun Baba, unde de asemenea se leagă, pentru îndeplinirea dorințelor, batiste, pânze și alte obiecte personale, de crengile unui arbore. Este însă vorba despre o tradiție a musulmanilor iar la Babadag nu există acel izvor tămăduitor.

Un alt izvor tămăduitor este cel din satul Nicolae Bălcescu (în trecut Bașchioi), ce ține de comuna tulceană Nalbant. Este Izvorul care apare o singură zi pe an și nu în orice zi, ci de Sărbătoarea Izvorului Tămădurii, sau Stăvinerea Luminată, cum i se mai spune.

De acest izvor este legată și o frumoasă legendă, veche de peste două secole, poveste ce are însă două variante. Potrivit celei mai cunoscute dintre ele, izvorul a fost descoperit de fata unui turc bogat. Aceasta, surdo-mută, era trimisă adesea cu oile, la păscut.

După ore bune de mers pe coline, fata a găsit un frumos izvor, pe care nu îl mai văzuse vreodată. Și-a potolit setea, s-a spălat pe față dar apoi s-a întins să se odihnească. Somnul a furat-o pe nesimțite iar fata a rămas astfel ore bune. Când s-a trezit, oile ia-le de unde nu-s! Copila atunci a început să strige. Și-a dat seama că are, dintr- o dată glas și mai mult de atât, aude sunetele naturii. S-a grăbit să ajungă acasă, unde le-a povestit sătenilor tot ce i se întâmplase. Sătenii au căutat izvorul dar nu l-au mai găsit. Nici de urma oilor nu au mai dat… A rămas însă minunea. Izvorul a reapărut peste un an, în aceeași zi și în locul unde fata arătase. De atunci, oamenii din zonă, fie ei creștini sau musulmani au mers la izvor pentru a-și tămădui suferințele.

Cea de a doua variantă a poveștii îl are ca personaj principal pe un băiat, tot surdo-mut. Acesta a adormit lângă izvor și în vis a văzut o cruce ridicată pe niște pietre. Când s-a trezit, nu mai avea beteșugurile cu care se născuse și a povestit acasă ce i se întâmplase. Un alt izvor tămăduitor este cel de la Beidaud, cunoscut sub numele de Apa Licuvita. Nu în ultimul rând, trebuie menționat și Izvorul Tămăduitor din satul Alba, comuna Izvoarele. Este interesantă legenda care circulă aici. Potrivit ei, izvorul ar fi apărut după ce prin acele locuri ar fi poposit Maica Domnului.

Foto – sursa crestinortodox.ro; Izvorul Tamaduirii

Bibliografie

  • Alexandru Chiselef – Izvorul Tămăduirii (aprilie 2014) MEAP Tulcea (Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea)

  • Paul Rogojinaru – Stăvinerea luminată, jurnalul.ro, 2008

  • Mariana Iancu – Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea făcătoare de minuni. Izvoarele de leac din Tulcea (25 aprilie 2014 – adevarul.ro)

  • teologiapentruazi.ro, preot.dr. Dorin Octavian Picioruș – Izvorul Tămăduirii – 5 mai 2008

În Munţii Măcinului – Legenda Fântânii de Leac

La doar câţiva kilometri distanţă de Măcin se ridică mândră o frumoasă mânăstire numită Izvorul Tămăduirii. Numele îi vine de la „Fântâna de Leac”, un izvor cu apă rece şi limpede, ce se găseşte câteva sute de metri mai sus, în pădure, chiar la poalele frumoşilor şi bătrânilor Munţi ai Dobrogei. Această Fântână de Leac îşi are legenda sa, o poveste veche şi tristă. Astfel, se spune că odată, de mult, pe locul Măcinului de astăzi se găsea un sat mare şi bogat. Printre cei mai harnici săteni se număra şi ciobanul Stroe, un român voinic dar foarte cucernic şi credincios lui Dumnezeu. De toate aveau Stroe şi femeia sa, mai puţin un copil, aşa că în fiecare zi se rugau Celui de Sus să le bucure viaţa cu un plod. Şi Dumnezeu le ascultă ruga şi îi ferici cu o fată frumoasă ca nimeni alta. Pe când copila ajunse la vremea măritişului, Stroe şi soaţa lui, bătrâni deja, se prăpădiră şi o lăsară singură pe această lume. Dar înainte de a merge în lumea celor drepţi, părinţii îi deteră ca povaţă să fie mereu cuminte şi cu credinţă în Dumnezeu. Şi fata îi ascultă… Nu se amesteca cu restul oamenilor din vatră, nu ieşea prea des pe stradă, ci stătea mai mereu în casă sau pe cărările pădurii, rugându-se la Cel de Sus. Lumea din sat o lăsă la început în pace, dar mulţi spuneau că e ciudată şi o numeau Sfânta lui Stroe. Nenorocirea făcu ca într-o vară seacă, peste sat să se abată o molimă cum nimeni nu mai văzuse vreodată. Mulţi dintre copiii ţăranilor se îmbolnăviră de friguri şi se prăpădiră înainte de vreme. Dar se vede treaba că molima nu cuprinsese doar trupurile firave, ci şi minţile celor mari, căci altfel cum să înţelegi grozăvia ce urmă… Căci unii ţărani începură să spună că molima fusese adusă de “Sfânta lui Stroe”, pe care o făceau vrăjitoare şi aducătoare de blestem.Într-o noapte, vreo trei săteni cu minţile întunecate se gândiră “să rupă vraja” cu o mare nelegiuire. Intrară peste fată în gospodărie, o legară şi o duseră în pădure, unde o omorâră. De îngropat au îngropat-o lângă o stâncă umbrită de copaci falnici. A doua zi, chiar din stânca lângă care se odihnea capul nefericitei fete, ţâşni un izvor limpede precum cristalul, cu o apă rece şi proaspătă, fără de seamăn pe această lume. Şi asta nu era nimic: orice om beteag şi bolnav bea sau se spăla cu apa izvorului, se lecuia ca prin minune şi devea sănătos şi plin de viaţă. Era semnul dat de Dumnezeu că fata era nevinovată iar Cel de Sus făcuse astfel pentru a arăta că Fata lui Stroe fusese într-adevăr o sfântă. Şi oamenii vetrei se căiră amarnic şi plânseră nelegiuirea făcută. De atunci, măcinenii şi mulţi alţi dobrogeni vin mereu să ia apă de la “Fântâna de Leac” şi se roagă Domnului să îi tămăduiască şi să le ierte păcatele…

Bibliografie – Monografia „Măcinul şi Împrejurimile sale” – NC Munteanu Sculeni, 1930

[codepeople-post-map]

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.