Misterele cetăţii Callatis -Întemeierea şi taina papirusului

Misterele cetăţii Callatis -Întemeierea şi taina papirusului

Mult timp s-a spus că toate cele trei mari colonii greceşti de pe teritoriul Dobrogei (Histria, Tomis şi Callatis) au fost întemeiate în veacurile VI – VII înainte de Hristos. Cercetările ultimelor decenii au confirmat teoria în ceea ce priveşte Histria (sec VII, în timpul celei de a 33-a Olimpiade) şi au datat întemeierea Tomisului pe la mijlocul secolului VI. În cazul Callatisului s-a născut însă o controversă, elucidată totuşi într-un final. Se ştie acum, că această colonie a apărut de fapt în secolul IV î.H, în timpul regelui Amyntas al III-lea Macedoniei, tatăl lui Filip II şi bunic al lui Alexandru Macedon. De altfel, niciunul dintre vestigiile arheologice descoperite la Mangalia nu a putut fi datat mai devreme de secolul IV. Din acea perioadă a întemeierii Callatisului datează şi un monument extraordinar, unic în Europa. Este vorba despre Mormântul cu Papirus, o construcţie antică, deasupra căreia a fost ulterior ridicat Muzeul de Arheologie Callatis.

Callatis - Mangalia

Mormântul construit din blocuri mari de piatră cioplită şi înconjurat cu un ring de asemenea din piatră a fost descoperit în 1959. În sarcofag s-au descoperit rămăşiţele unui bărbat, om de vază al cetăţii, întrucât avea lângă cap două coroane din funze de lauri, confecţionate din bronz aurit. Marea comoară din mormânt este însă alta: un papirus unic în Europa, cel mai vechi (se foloseau în general pergamente, din cauza umidităţii ridicate), scris în greacă, cu o cerneală maronie. În momentul în care a fost deschis sarcofagul, papirusul s-a fărâmiţat. A fost dus la Moscova,  pentru restaurare şi …uitat vreo 50 de ani. Papirusul s-a întors anii trecuţi la Mangalia iar în prezent, fragmentele sale (154) continuă să fie cercetate de specialişti, încercându-se traducerea sa completă. Ce conţine acest document antic şi cine era defunctul înmormântat cu atât fast? Era el un artist al cetăţii, onorat pentru creaţii sau chiar întemeietorul coloniei doriene de la Pontul Euxin. Acestea sunt doar câteva din întrebările la care vom afla, cu siguranţă, răspunsul, în anii ce vor veni.[codepeople-post-map]

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.