Acpunar – prima colonie germană din Dobrogea

Acpunar – prima colonie germană din Dobrogea

În 1940, mii de etnici germani din Dobrogea şi-au lăsat gospodăriile şi au plecat în patria de obârşie, în baza unui amplu program naţional, intitulat Acasă în Reich, Heim ins Reich. Pentru ei, tărâmul dintre Dunăre şi Mare era acel “acasă”, locul în care ei şi străbunii lor locuiseră timp de aproape un secol… Trei valuri succesive de migraţii într-un singur secol i-a adus pe germani pe aceste meleaguri iar povestea lor a început cu o aşezare numită Acpunar şi pe care noi o ştim acum sub numele de Mircea Vodă, un sat tulcean ce ţine de comuna Cerna. Prima colonie germană din Dobrogea, această Acpunar a fost întemeiată la începutul toamnei 1941. Câteva familii originare din Berezina, Leipzig şi din zona Varşoviei au venit în 1940, la Măcin, au stat acolo aproape un an iar apoi au mers la câţiva zeci de kilometri depărtare, formând colonia de la Acpunar. În scurt timp li s-au alăturat alte familii venite iniţial în zona Brăilei. Dintre aceştia se remarca Adam Kuhn, cel care avea să devină primul primar al Acpunarului (schultze – primar). Germanii au stat doar şapte ani la Acpunar… În 1848, din cauza neînţelegerilor cu turcii din zonă, au părăsit satul şi s-au stabilit nu departe, la Atmagea. Povestea Acpunarului a continuat fără germani dar nicio poveste a satului Mircea Vodă de Tulcea nu poate ignora meritul germanilor ce au întemeiat aşezarea, a germanilor harnici şi organizaţi care au venit în Dobrogea noastră pentru a îmbogăţi istoria acestui meleag al naţiilor de pretudindeni…

 Bibliografie – Coloniile germane din Dobrogea, prof Ioan Georgescu – extras din Analele Dobrogei VII, serie veche 1926

sursa foto – marian tabarna, panoramio.com (Vedere catre Mircea Voda)

[codepeople-post-map]

Cilibichioi, “Satul Frumosului”

Astăzi cunoaştem această aşezare sub numele de Mircea Vodă, o comună constănţeană aflată la aproximativ 10 kilometri de Medgidia. Până în 1931, localitatea s-a numit însă Cilibichioi, Satul Frumos, sau, după unele legende ale zonei, Satul Frumosului. Potrivit tradiţiei, Frumosul ce a dat numele localităţii ar fi fost un tânăr musulman, fiu de hoge, care era vestit în întreaga Dobroge pentru înfăţişarea sa. Băiatul a pierit însă de tânăr, chiar înainte de a se aşeza la casa lui, dar amintirea sa a rămas. Cilibichioi (Celibichioi după alte surse) a fost sat de tătari veniţi din Crimeea până în jurul anului 1881, când aici s-au aşezat şi numeroase familii de români din diverse zone. Aşezarea Mircea Vodă este o comună cu o istorie incredibilă, aici fiind descoperite vestigii antice, vechi de milenii (aşezări romane şi romano-bizantine). Vasile Pârvan îl identifica cu anticul Tres Protomae, sat unde s-a oprit împăratul roman Hadrian în drumul său spre Dacia, acolo unde urma să înăbuşească răscoala dacilor aliaţi cu migratori iazigi şi roxolani (117-118 d.H). Este satul pe unde trece Valul de Piatră bizantin şi locul în care s-a găsit cea mai veche inscripţie slavă (943), cea care atestă în zonă o unitate statală condusă de autohtonul Jupan Dimitrie. Fostul Cilibichioi se laudă şi cu un inedit Monument al Eroilor “Mircea cel Bătrân”, în cinstea celor 8000 de militari de diverse naţii (români, ruşi, bulgari, nemţi şi austrieci) care şi-au pierdut viaţa pe aceste locuri, luptând unii împotriva celorlalţi în timpul Primului Război Mondial.

sursă foto – once.ro (Cimitirul Eroilor)

[codepeople-post-map]

Mircea Vodă – Jupan Dimitrie și inscriptia slavă

Cea mai veche inscripție în slava veche identificată vreodată în țara noastră a fost descoperită în Dobrogea, pe teritoriul comunei Mircea Vodă. Era anul 1950, când se lucra intens la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Documentul epigrafic a fost găsit printre ruinele unui mic fort aflat în valul de piatră. În inscripția datată de arheologi în anul 943 apar cuvintele „împotriva grecilor, în anul 6451 (n.r de la Facerea Lumii, cum era datarea pe atunci), în timpul lui Jupan Dimitrie”. Apare așadar numele unui cneaz sau conducător regional, care s-a luptat și foarte probabil, și-a pierdut viața într-o bătălie purtată împotriva bizantinilor, identificați ca greci. Erau vremuri tulburi pentru Dobrogea medievală, desprinsă de țaratul bulgar după moartea lui Simeon cel Mare, atacată asiduu de migratori precum pecenegii și mai ales, asaltată de marea putere a Bizanțului. Imperiul de la Constantinopole va reuși de fapt să își extindă dominația în Dobrogea în anul 971. Istoricii opinează că jupânul Dimitrie era de origine vlahă și că foarte probabil, conducea o așezare fortificată puternică, chiar în zona în care a fost descoperită inscripția. Din păcate, aceasta este singura atestare a despotului dobrogean de secol X, astfel că nu se știe ce teritoriu controla. Expusă la Muzeul Național de Arheologie, inscripția de la Mircea Vodă reprezintă una dintre cele mai valoroase piese dobrogene din perioada Evului Mediu Timpuriu.

[codepeople-post-map]

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.