Edificiul Roman cu Mozaic – inima bătrânului Tomis

Edificiul Roman cu Mozaic – inima bătrânului Tomis

Cel mai important obiectiv antic de pe raza bătrânei noastre urbe Constanța este, fără îndoială, Edificiul Roman cu Mozaic, clădirea impunătoare ce veghează încă apele Portului, chiar și după trecerea a peste 1600 de ani. Construit cel mai probabil în secolul al IV-lea după Hristos, în timpul lui Constantin cel Mare, edificiul a fost, timp de mai bine de două veacuri, centrul comercial al cetății (nu în sensul actual, evident), locul în care se efectuau majoritatea tranzacțiilor importante.

El făcea efectiv legătura între oraș și portul antic, fiind amplasat pe cea de a doua, dintre cele trei terase ale falezei. Marea Sală (o adevărată Bursă a comerțului, după specialiști) avea 100 de metri lungime și 20 de lățime și era acoperită cu o uriașă boltă, sprijinită de coloane măiastru lucrate de artiștii vremii. Astăzi, din uriașa construcție de altădată se mai poate vedea doar o parte a unuia dintre pereții lungi și unul dintre pereții laterali. Adevărata comoară a edificiului este mozaicul care împodobea pardoseala Marii Săli. Edificiul Roman - Mozaic - Constanta

Erau 2000 de metri pătrați, din care astăzi mai pot fi admirați doar aproximativ 700. Din păcate, mozaicul se degradează treptat și strălucirea culorilor nu mai este parcă, nici măcar aceeași cu acea de acum două-trei decenii. Cu ochii minții, ne putem imagina cum corăbiile venite din toate colțurile lumii ancorau la cheiurile portului antic, iar mărfurile aduse spre vânzare tomitanilor erau depozitate în magaziile boltite, care s-au păstrat și în zilele noastre (o parte).

În Edificiu se făceau efectiv afacerile, în marea sală comercianții și notabilitățile urbei discutând adesea, pe lângă tranzacții, și unele probleme ale administrării orașului. După ce se încheiau afacerile, bunurile erau scoase din depozite și trimise, fie în piețele publice ale cetății, fie luau drumul altor orașe din provincie. Timp de două secole a fost Edificiul cel mai important punct al cetății. A decăzut însă în secolul VI, odată ce și cetatea a ajuns la apusul vremurilor sale.

[codepeople-post-map]

Edificiul Roman cu mozaic de la Tomis

Film documentar realizat de Bris Media Production și al cărui subiect este cel mai impresionant edificiu antic descoperit pe raza Constanței, urbea modernă care s-­a suprapus pe locul vechiului Tomis. Ridicat în sec IV, probabil în timpul lui Constantin cel  Mare, Edificiul Roman avea 2000 de mp pavați cu mozaic din care doar 700 s­-au păstrat. Acest obiectiv era practic centrul comercial al cetății, aici, lângă Port, realizându­se majoritatea tranzacțiilor.

[codepeople-post-map]

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.