Insula Șerpilor – Oracolul din Leuke și sacrificarea fecioarei

Insula Șerpilor – Oracolul din Leuke și sacrificarea fecioarei

Sunt atât de multe legende legate de marea insulă a Pontului, Leuke (Albă), cea numită acum Insula Șerpilor… Și toate aceste mituri îl au ca personaj central pe eroul Ahile (Achilles), ucis sub zidurile Troiei dar renăscut în spirit, odată ce mama sa Thetis i-a adus trupul pe insula Mării Negre.

Una dintre poveștile extrem de interesante este cea legată de existența unui Oracol al lui Ahile în Insula Leuke. Despre un templu sacru închinat eroului devenit nemuritor ne vorbește un istoric al antichității, Flavius Arrianus (sec. I – II d.H).

El scria despre Oracolul lui Ahile în anul 130 d.H, în opera „Periplus Ponti Euxini”: “Unii istoricesc și că dintre cei ce se coboară pe insulă, cei veniți înadins aduc de pe corăbii victime, pe care parte le jertfesc, parte le lasă libere în onoarea lui Ahile”. Cei ajunși întâmplător pe insulă, aduși de furtună, mergeau și ei la Oracol, cumpărau cu bani grei o victimă, de la preotul ce îl reprezenta pe Ahile („Dacă oracolul îl respinge – căci se află și oracol în templu – ei adaugă la preț…”).

Mai scrie Arrianus: „Se mai zice că Achilles se arată în vis celor care coboară pe insulă, dar și celor ce plutesc nu departe de ea și cărora le spune ce parte a insulei este mai bună pentru debarcat… Alții spun că fiind în veghere, li se arată Achile pe catarg, același chip ca Dioscurii (n.a Castor și Polux – patroni ai marinarilor). Alții spun că l-au văzut și pe Patroclus în vis (Patrocle, mult iubitul prieten al lui Ahile, ucis de Hector la Troia și al cărui trup a fost și el adus pe Leuke – sursă Arctinos din Milet)”.

Mai multe izvoare antice pomenesc despre un mare templu existent aici, despre păsările și animalele care trăiau pe insulă dar nu spun nimic despre șerpii văzuți în număr mare în epoca modernă.

Potrivit legendelor antice, păsările din insulă își înmuiau penele în apa mării, dădeau ocol templului stropindu-l cu picături dar nu îndrăzneau niciodată să zboare deasupra acestui sanctuar. („În Pont nicio pasăre nu poate zbura peste templul cel sacru din insula în care e îngropat Ahile”).

În 1823 rușii au descoperit pe insulă ruinele unui mare templu de marmură albă iar arheologul german Ulrich Kohler le-a studiat. Chiar și la acea dată, zidurile edificiului erau impresionante, ruine încă înalte de 2 metri. Se spune că fiecare latură a templului măsura 30 de metri.

Anticii ne vorbesc așadar despre un oracol și un templu al lui Ahile dar mai ales despre sacrificiile făcute în cinstea eroului devenit nemuritor (sacrificii umane și animale).

Legat de sacrificiul uman, încheiem cu relatările făcute de alți doi scriitori antici, Maxim din Tyr și Philostrat. Este practic o legendă…

Se spune că un negustor poposea des pe Leuke unde era primit foarte bine de Ahile. Într-o zi acesta l-a rugat pe muritor să îi facă un serviciu: să îi aducă din Ilion o anume fată troiană, din familia lui Hector. Negustorul a crezut că Ahile era îndrăgostit de fată. Omul pleacă în Ilion și după câteva luni se întoarce cu acea tânără. I se poruncește să țină fecioara pe corabie. Negustorul vine la templu, unde este ospătat de Ahile. La plecare este încărcat cu daruri și i se poruncește ca înainte de plecare să lase fata pe țărm. Când corabia de îndepărtează de insulă, negustorul vede de pe punte cum Ahile se repede asupra fetei (care striga îngrozitor) și o sfâșie în bucăți, asemenea unei fiare. În acest fel, se pare, Ahile s-a răzbunat (și după moarte) pe neamul lui Hector, cel ce i-l ucisese pe iubitul său Patrocle.

Bibliografie – FONTES I, Analele Dobrogei seria veche 1924

sursă foto – thorsvaldsensmuseum.dk – Achilles meet Priam, king of Troy

Povestea vikingului Rodfos, ucis de vlahi în drumul spre Bizanț

În cimitirul orașului Sjonhem, din insula suedeză Gotland a fost descoperită o piatră de mormânt cu o inscripție extrem de interesantă, care are sigur legătură cu istoria ținuturilor românești. Unii spun că este o poveste petrecută în Moldova, ații cred că este vorba despre Dobrogea. Inscripția datează de la sfârșitul secolului XI și este închinată de doi părinți, din neamul vikingilor (creștinați între timp), care își plâng fiul ucis pe meleaguri străine. Inscripția runică sună astfel: “Rodvisl și Rodalv au ridicat trei pietre după cei trei fii ai lor. Piatra aceasta este pentru Rodfos. Pe el l-au ucis vlahii negri, în timpul unei călătorii. Dumnezeu să ajute sufletul lui Rodfos. Dumnezeu să îi părăsească pe cei care au fost necredincioși față de el”.

Pentru sceptici – în original, textul apare astfel: “Rodvisl och Rodalv de lato resa sternana efter tre soner. Denna efter Rodfos. Honom sveko valaker pi utfardem Gud hjalpe Rodfos sjal. Gud svike dem som sveko honom”.

În unele texte de specialitate, numele traduse ale celor doi părinți sunt Hroovisl și Hrooelfr. Ce ne spune însă practic această piatră de mormânt? Că cel de al treilea fiu al perechii sus-menționate și-a pierdut viața, ucis de vlahii cei negri, în timpul unei călătorii. Foarte probabil, Rodfos era negustor vareg și a fost ucis de vlahii cei negri, chiar pe teritoriul acestora, menționat în textele scqandinave medievale ca Blokumannaland (Țara vlahilor negri). Specialiștii care au studiat povestea au concluzionat că este vorba despre un teritoriu din Estul Munților Carpați, fie Moldova, fie chiar poate Dobrogea noastră. Ce căutau însă vikingii ca Rodfos aici? Foarte simplu, nordicii veniseră încă din secolul IX, din Marea Baltică pe teritoriul actual al Rusiei și Ucrainei. Grecii și slavii îi numeau varegi iar mulți dintre aceștia erau din tribul Rus. Războinicii nordici au ajuns să controleze zona dar făceau și negoț cu regiuni mai îndepărtate, precum Constantinopolele bizantin, de exemplu. Uneori, în astfel de călătorii, erau însoțiți de localnici valahi sau de cumani (confundați și ei adesea cu valahii negri).

Varegii îi forțaseră pe slavi să le plătească tribut iar în anii 862 și 867 se știe că ocupaseră deja Novgorod și Kiev, prin conducătorii lor Rurik, respectiv Askold și Dir (potrivit surselor bibliografice). În secolul IX varegii puseseră deja ochii pe capitala Bizanțului: în 860 asediaseră cu 200 de nave Constantinopole. În anul 900 aveau să atace din nou acest mare oraș. În perioadele mai liniștite, între orașele controlate de nordici și Bizanț aveau loc și numeroase raporturi comerciale. Nefericitul Rodfos a fost se pare unul din negustorii scandinavi. El a plecat din zona Kievului, spre Sud, însoțit de localnici valahi (vlahi negri). Cel mai sigur drum era pe malul Mării, pe pământul dintre Dunăre și Pont.

Pe drum, din cine știe ce pricină, a fost ucis de către însoțitorii săi. Dacă această crimă a avut loc undeva în Moldova de azi, sau mai jos, în Dobrogea, asta nimeni nu poate spune. Știm doar ce ne-au lăsat scris în piatră părinții varegului… Povestea lui Rodfos nu este singura legată de vikingi și de Dobrogea. Rune misterioase s-au găsit și pe pereții bisericuțelor de calcar de la Murfatlar (Basarabi). Dar aceasta este o altă poveste….

bibliografie – Snorri Sturluson – Cercul lumii – sec XIII; guteinfo.com, Eymund Saga; Florin Curta, Victor Spinei, Florin Pintescu, Alexandru Madgearu; wikipedia.org; Romano – Dacis / twcenter- vikings and vlachs – Mentions of romanians in early Norse sources

sursa foto – guteinfo.com; michaelwills.eu – Three kings, one throne – The road of miklagard – murdered by vallachians, pininterest

[codepeople-post-map]

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.