Acpunar – prima colonie germană din Dobrogea

Acpunar – prima colonie germană din Dobrogea

În 1940, mii de etnici germani din Dobrogea şi-au lăsat gospodăriile şi au plecat în patria de obârşie, în baza unui amplu program naţional, intitulat Acasă în Reich, Heim ins Reich. Pentru ei, tărâmul dintre Dunăre şi Mare era acel “acasă”, locul în care ei şi străbunii lor locuiseră timp de aproape un secol… Trei valuri succesive de migraţii într-un singur secol i-a adus pe germani pe aceste meleaguri iar povestea lor a început cu o aşezare numită Acpunar şi pe care noi o ştim acum sub numele de Mircea Vodă, un sat tulcean ce ţine de comuna Cerna. Prima colonie germană din Dobrogea, această Acpunar a fost întemeiată la începutul toamnei 1941. Câteva familii originare din Berezina, Leipzig şi din zona Varşoviei au venit în 1940, la Măcin, au stat acolo aproape un an iar apoi au mers la câţiva zeci de kilometri depărtare, formând colonia de la Acpunar. În scurt timp li s-au alăturat alte familii venite iniţial în zona Brăilei. Dintre aceştia se remarca Adam Kuhn, cel care avea să devină primul primar al Acpunarului (schultze – primar). Germanii au stat doar şapte ani la Acpunar… În 1848, din cauza neînţelegerilor cu turcii din zonă, au părăsit satul şi s-au stabilit nu departe, la Atmagea. Povestea Acpunarului a continuat fără germani dar nicio poveste a satului Mircea Vodă de Tulcea nu poate ignora meritul germanilor ce au întemeiat aşezarea, a germanilor harnici şi organizaţi care au venit în Dobrogea noastră pentru a îmbogăţi istoria acestui meleag al naţiilor de pretudindeni…

 Bibliografie – Coloniile germane din Dobrogea, prof Ioan Georgescu – extras din Analele Dobrogei VII, serie veche 1926

sursa foto – marian tabarna, panoramio.com (Vedere catre Mircea Voda)

[codepeople-post-map]

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.