Moartea banditului Cocoş

Moartea banditului Cocoş

Opt ani de zile tâlhărise Gheorghe Stroe prin satele Deltei, făcând mare prăpăd şi aducând mari necazuri oamenilor simpli şi gospodari. Era un bandit de cea mai joasă teapă, nicidecum un haiduc care fură de la bogaţi pentru a da la sărmani. Lumea îl ştia după poreclă, Cocoş, poate pentru că se ţinea mereu falnic, drept şi cu capul sus, semănând cu cel ce stăpâneşte ograda rumânului cu stare.

Cocoş şi tovarăşul său Gherasim Ghersanof luaseră de soaţe două surori care îi ajutau mereu să comită fărădelegi. Ele conduceau bărcile prin stufăriş şi ştiau să tragă cu arma mai bine ca un pădurar al locului. Asta era toată banda pe care toţi jandarmii şi poliţaii chesturii tulcene nu reuşeau să o prindă de atâta amar de ani. Prădau cherhanale şi mori, furau din curţile şi casele oamenilor, îi băteau tare pe cei care aveau curajul să li se împotrivească, lăsau în urma lor doar sărăcie, sânge şi jale.

Sătenii din baltă erau disperaţi, tot făceau plângeri la oraş şi până la urmă fură auziţi şi de prefectul Grigore Vasiliu care puse recompensă de 100.000 de lei “pentru persoanele care vor prinde sau preda pe banditul Cocoş şi pe tovarăşul său Gherasim”. Acţiunile de prindere a bandei lui Cocoş s-au înteţit prin 1927, după uciderea celebrului Terente. Cocoş şi “Regele Bălţilor” se cunoscuseră bine şi îşi împărţiseră într-un fel Delta… Jandarmii nu au reuşit decât să despartă banda, Cocoş şi cumnatul său fiind nevoiţi să îşi părăsească soaţele şi să fugă departe, pe ostroave necunoscute…

A venit însă şi ziua de 21 septembrie 1929, când ruşii lipoveni de prin satele Deltei sărbătoreau Sfânta Maria pe stil vechi. Cocoş şi Gherasim se săturaseră de ascunzătoare şi au hotărât să meargă într-un sat, ca să facă rost de băutură. Aflaseră că în satele Principele Carol (actual Partizani) şi în Ilganii de Sus sunt destui jandarmi, aşa că se hotărâră se meargă în satul Principesa Ileana (actual Pătlăgeanca, comuna Ceatalchioi). Au mers cu fereală, pe uliţe întunecate şi prin grădinile oamenilor, până au ajuns la casa lipoveanului Arhip Epifan. Lumea din Deltă povesteşte şi acum că bandiţii şi Arhip ar fi fost, pe vremuri, prieteni şi tovarăşi de fărădelege, dar acest lucru nu s-a dovedit vreodată… Poliţiştii care au anchetat cazul spun că bandiţii Cocoş şi Gherasim au dat buzna în casa lipoveanului, strigând cine sunt ei şi cerând de mâncare şi băutură.

În acea seară, Arhip Epifan se afla la masă cu fiicele sale şi cu ginerii Irvan Ermalai Pandicav şi Dumitru Ancerof. Lipovenii s-au învoit să îi ospăteze dar i-au rugat pe venetici să lase deoparte armele, mai ales la acel ceas sfânt de sărbătoare. Aşa au făcut bandiţii şi s-au pus pe mâncare dar mai ales pe băutură. După pahare bune de tărie, bandiţii au ieşit afară să fumeze, căci în casa bătrânului lipovean nu era permis acest nărav. Poate nimic nu s-ar fi întâmplat dacă tâlharii, ameţiţi de alcool nu ar fi făcut o mare greşeală… Puseseră ochii pe una din frumoasele fiice ale lui Arhip şi cu gura mare spuseră că o vor fura, că li se făcuse dor de femeie… De soaţele lor nu mai ştiau nimic, poate muriseră, poate fuseseră prinse. Cocoş şi Gherasim vorbiseră fără teamă necrezând că lipovenii ar putea să li se împotrivească în vreun fel.

Ginerele Ancerof, proaspăt venit din armată, nu se împăca însă cu gândul răpirii nevestei sale… Puse imediat mâna pe carabina lui Cocoş şi ieşi în tinda casei.Socrul şi celălalt ginere îl urmară hotărâţi să îi pedepsească pe tâlhari pentru gândurile lor necurate. Lipoveanul cel tânăr trase două focuri spre bandiţi care, speriaţi şi cu mâinile goale, o luară la fugă prin grădina lui Arhip Epifan. Era o noapte cu lună plină şi se vedea afară mai ceva ca pe ziuă, aşa că Gherasim şi Cocoş nu prea aveau unde să se ascundă. Ermalai Pandicav luase şi el puşca lui Gherasim şi trăgea şi el după bandiţi.

Cocoş şi cumnatul său nu mai scăpară… se prăbuşiră la pământ, fiecare lovit de mai multe gloanţe. Încă mai respirau când lipovenii îi ajunseră… Muniţia se terminase aşa că cei trei îi loviră cu paturile puştilor, până când bandiţii îşi dădură sfârşitul. După aceea bătrânul Arhip merse după poteră, anunţând ce se întâmplase.

Aşa sfârşiră Cocoş şi Gherasim, cei pe care statul nu reuşise să îi prindă opt ani… Când se află despre moartea bandiţilor, la Tulcea şi la Bucureşti apărură tot felul de cereri pentru recompensă, de la o sumendenie de persoane care credeau că într-un fel ajutaseră la uciderea celor doi… Auzind de aceste cereri, prefectul judeţului Tulcea, Grigore Vasiliu a trimis pe 11 octombrie 1929 la Ministerul de Interne – Direcţia Administraţiei Generale Bucureşti raportul cu toate detaliile uciderii lui Cocoş, rezolvând astfel problema recompensei: “Suntem informaţi că unele persoane se prezintă la minister susţinând că ei au contribuit…la împuşcarea banditului Cocoş… pretinzând premiul… Dar nu sunt alte persoane decât cele comunicate prin raportul nostru de faţă, (persoane) cărora urmează să le distribuim premiul stabilit, vă rugăm a binevoi a dispune în consecinţă…”

Dacă Arhip Epifan şi ginerii săi au primit recompensa de la stat, asta nu mai ştim… Rămâne o taină şi dacă bătrânul lipovean a fost sau nu vechi tovarăş al tâlharului… Rămân doar faptele consemnate în dosare şi amintirea banditului Cocoş, ce atâta amar de ani a tâlhărit prin satele Deltei…

Bibliografie – Dobrogea în arhivele româneşti 1597-1989, coordonator Virgil Coman (Raportul prefecturii Tulcea adresat Ministerului de interne – document din 11 octombrie 1929 “privind uciderea banditului Cocoş, care împreună cu banda sa a terorizat 8 ani locuitorii din Deltă”)

Foto by Romeo Huidu – Danube Delta, romeohuidu.ro, sursa foto – romaniatourism.com

[codepeople-post-map]

Fesul lui Ali Mehmet

Era într-o zi de vară, prin anii 20! Tânărul cizmar Hamit Ali Mehmet, născut şi crescut în Babadag, mergea cu căruţa prin pădurea Codrului spre Sarighiolul de Deal. Îi convenea să meargă o dată la câteva săptămâni 40 de kilometri dus şi 40 întors pentru că la Sarighiol era lume multă, care abia aştepta ca meşteşugarul să le facă încălţări trainice sau să le repare pe cele vechi. În schimbul lor, Hamit primea alimente şi cereale, pe care le punea apoi în hambar, păstrându-le pentru lunile grele de iarnă.

În acea zi, Hamit se gândea la ale lui, când deodată pe cărare, în faţa căruţei sale, răsări de niciunde un tâlhar. Era mare şi voinic, cu o căutătură rea în ochii, cu un pistol în mâna dreaptă al cărui trăgaci era atins uşor de degetul arătător. “ Dă-mi tot ce ai sau te curăţ” urlă namila, vorbind în româna lui cu accent rusesc. Hamit îngheţă… Îl recunoscuse imediat din povestirile altora. Era Terente, banditul din Carcaliu, spaima călătorilor şi a oamenilor cu cheag.

Nu avea mai nimic la el, dar se temea că o să rămână fără cal şi căruţă, pentru care trudise atâtea amari de luni. Când tocmai vru să spună ceva, undeva, departe, în spatele lor se auziră tropote de cai. Le auzi şi Terente, care lăsă pistolul uşor în jos, pe faţă citindu-i-se îngrijorarea. Lui Hamit îi veni imediat un gând năstruşnic şi pe datăî îi spuse tâlharului: “ În spatele meu e prefectul, cu jandarmi mulţi după el. Cruţă-mă”.

Terente îl privi atent şi iscoditor, neştiind imediat ce să facă. Nu stătu însă mult pe gânduri, făcu un salt lângă căruţă, îi smulse cizmarului fesul din cap şi fără să mai spună ceva, dispăru în adâncul pădurii. Rămas fără fes, Hamit oftă uşurat. Îşi contiunuă drumul şi înainte de Sarighiol îl ajunseră şi aşa-zisele potere, nişte boieri de la oraş care cutezaseră să iasă la plimbări fără arme la ei. Cizmarul îşi văzu de ale lui apoi se întoarse teafăr la Babadag, fără să povestească cuiva întâlnirea lui cu Terente.

Lunile următoare apăru zvonul că în pădurea Codru îşi face veacul un nou bandit, un turc cu fes ce vorbeşte în limba profetului Mohamed. Hamit singur ştia că e Terente şi că acel fes este al lui. Nu a zis nimănui decât peste ani, când Terente murise şi devenise deja poveste. Ce îl supăra însă cel mai tare pe Hamit era că niciodată nu a mai ştiut ce s-a întâmplat cu fesul…

Bibliografie – Cintian Bărbulian – Monografie Babadag; Analele Dobrogei 1934-1937

[codepeople-post-map]

Banditul Terente, dobrogeanul din satul Carcaliu

Ştefan Vasali sau după unii Vasili, cunoscut românilor sub porecla de Terente a fost cel mai mare tâlhar al ţării la începutul secolului XX. Cele mai multe dintre fărădelegile sale le-a comis în zona Brăilei, acolo unde îşi avea şi principala ascunzătoare. Puţini ştiu însă povestea dobrogeană a acestui rus lipovean, născut şi crescut în satul Carcaliu, judeţul Tulcea. Fiu de pescari, Vasili a dus o existenţă normală până să apuce pe calea cea greşită. Tânăr frumos şi harnic s-a căsătorit cu Ustenia a lui Calistrat, o fată din satul natal, care i-a făcut nu mai puţin de patru copii. A dus un trai liniştit până cînd nevasta i s-a îmbolnăvit de ciumă. A dus-o la Giurgiu la spital dar femeia era grav bolnavă. A lăsat-o în grija medicilor, s-a întors la Carcaliu şi aici a aflat o veste tragică: doi dintre copii săi se înecaseră într-o seară, după ce căzuseră de pe un şlep. Cu inima rănită, viitorul Terente se întoarce la spital, tocmai în momentul în care Ustenia Vasali trecea în lumea celor drepţi. Drama familiei nu se încheiase însă. La scurt timp după decesul Usteniei, ceilalţi doi copii ai familiei, mor şi ei de ciumă, molipsiţi accidental. Este momentul care îl transformă total pe tânărul lipovean. Se apucă serios de băutură şi începe să provoace scandaluri şi să comită tâlhării în satele din zona Carcaliu şi Cerna. Batjocoreşte familia preotului din satul său, chiar acelaşi popă care îl cununase cu Ustenia. Atacă postul de jandarmi din Carcaliu, jefuieşte primăria, precum şi cele trei cârciumi. Fuge de poteră în zona Brăilei, unde comite alte fărădelegi, intens mediatizate de presa vremii. S-a mai întors însă în satul natal, în 1924, atunci când a ucis doi localnici şi a golit o casă de bani din casa primarului. În următorii trei ani, Terente a continuat să comită crime şi jafuri, până să fie ucis pe 4 iunie 1927 pe Canalul Cravia, din zona Brăilei. Povestea dobrogeană a celui devenit între timp Terente, Regele Bălţilor, ne vorbeşte şi despre o ascunzătoare a tâlharului. Astfel, chiar lângă satul Cerna, în zona carierei de piatră Muchea Mare (între dealul Chervant şi Dealul Priopcea) se află aşa-numita Peşteră a lui Terente. Este o grotă adâncă, cu galerii de sute de metri, prin care este foarte dificil de umblat. Aici povestesc localnicii că s-ar fi ascuns Vasilii atunci când era urmărit de poteră în zona judeţului Tulcea. Peştera aflată în Rezervaţia Munţii Măcinului este în prezent încă cercetată de speologi, multe dintre misterele sale nefiind dezlegate…

Sursă foto peştera lui Terente – enational.ro. autor Andra Neşu

[codepeople-post-map]

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.