Cum au salvat străinii oraşul Tulcea de la distrugere

Cum au salvat străinii oraşul Tulcea de la distrugere
5 (100%) 2 vot[uri]

Această întâmplare a avut loc în primăvara anului 1877, cu puţin timp înaintea declanşării Războiului de Independenţă. Guvernatorul de atunci al Dobrogei, Said Paşa îi ura pe creştinii români, iar iminentul război l-a făcut să ia o decizie teribilă, aceea de a distruge cu tunurile oraşul Tulcea. Prezentând sultanului informaţii nereale despre activitatea locuitorilor, acuzaţi ca fiind majoritatea complotişti şi spioni, Paşa reuşeşte să obţină acordul de a bombarda oraşul de pe Dunăre. El adună reprezentanţii urbei la Konak (azi Muzeul de Artă), le citeşte decretul imperial şi, fără a accepta vreo obiecţie, le oferă un răgaz de 48 de ore pentru evacuare.

Tulcenii au apelat atunci la ajutorul Mitropolitului Nichifor, dar şi la cel al diplomaţilor străini care se aflau la Tulcea, consulul francez Emile Langle, grecul Pirgos sau austriacul Pertazzi. Străinii trimit telegrame de protest la Istanbul, iar Langle chiar cere destituirea lui Said şi anularea decretului. În acelaşi timp, mitropolitul Tulcei cere şi el ajutorul Patriarhului de Constantinopole, care intervine la sultanul Abdul Hamid al II-lea. Bombardat de plângeri, acesta înţelege că Said Paşa prezentase exagerat situaţia din Dobrogea, aşa că anulează decretul şi îl destituie din funcţie pe Said Paşa. Tulcea a scăpat astfel de distrugere, iar un an mai târziu devenea oraş al României…

[codepeople-post-map]

Sursă – Analele Dobrogei
Foto – oraşul-tulcea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.