Cuza Vodă în Dobrogea

Cuza Vodă în Dobrogea
5 (100%) 1 vot[uri]

Artizanul Unirii principatelor române, Alexandru Ioan Cuza a fost de două ori în Dobrogea, în timpul domniei sale de cinci ani, într-o perioadă în care tărâmul dintre Dunăre şi Mare se afla încă sub dominaţie otomană. În 1860 şi 1864, Cuza a vizitat mai multe localităţi dobrogene, înainte şi după întoarcerea de la Constantinopole, acolo unde mergea pentru a se întâlni cu sultanii otomani Abdul Medjid I, respectiv Abdul Aziz. Cele mai multe informaţii le avem însă din cea de a doua sa călătorie, din mai 1864, când se îndrepta spre Istanbul. Cu această ocazie a vizitat Medgidia, Cernavodă, Murfatlar şi Constanţa De fiecare dată, cu acordul administraţiei otomane, în aceste localităţi, Cuza a participat la ceremonii oficiale, întâlnindu-se cu oficialităţi şi mai ales cu numeroşi români dobrogeni veniţi să îl salute pe artizanul Unirii principatelor. La Cernavodă el se afla pe vasul Sofia, unde s-a întâlnit cu generalul de brigadă Sali Paşa, cel care a rămas cu el ca ataşat pe toată perioada călătoriei în Turcia. După ce a petrecut noaptea la Cernavodă, Cuza a plecat a doua zi cu un tren special la Kiustenge (Constanţa), unde a ajuns la ora 12.00 şi unde nu a stat decât câteva ore, fiind aşteptat de  vasul care urma să îl ducă la Istanbul.

Bibliografie  – Analele Dobrogei, nr.1 serie nouă, 1995

[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.