Dezastrul de la Abrittus (Moesia Inferior) – Primii împărați romani uciși în lupta contra “barbarilor”

Dezastrul de la Abrittus (Moesia Inferior) – Primii împărați romani uciși în lupta contra “barbarilor”
Voteaza articolul

Una dintre cele mai importante bătălii ale istoriei antice a avut loc în vara anului 251 d.H într-un loc numit Abrittus. Este cunoscută și sub numele de Bătălia de la Forum Terebronii. A fost una dintre cele mai umilitoare înfrângeri suferită vreodată de romani și a contribuit decisiv la decăderea marelui Imperiu Roman.

Goții regelui Kniva, aliați cu alte neamuri așa-zis barbare (bastarni, taifali și vandali asdingi) și mai ales cu o puternică forță a dacilor carpi, au învins categoric o armată romană formată din 20.000 de soldați. În această bătălie, împăratul Romei, Decius (Traian Decius) a fost ucis în luptă. Aceeași soartă a avut-o și fiul său de 16 ani, Herenius Etruscus, devenit co-împărat (Augustus) cu puțin timp în urmă.

Abrittus este bătălia în care sunt consemnați așadar primii împărați romani uciși în bătălie de o forță străină. Eșecul roman a deschis calea triburilor germanice spre Sud și Vest, în provinciile imperiului, goții, în special, punându-și amprenta decisivă asupra evoluției Imperiului Roman în următoarele două secole.

Bătălia a avut loc în provincia Moesia Inferior, din care făcea parte și actuala Dobrogea.

Marea luptă s-a purtat în apropierea orașului bulgar Razgrad (la 1 kilometru distanță) iar această localitate se află azi la aproximativ 60 de kilometri sud de Giurgiu și la 93 de kilometri de Ostrov.

Pe locul bătăliei de la Abrittus, în anii 30 (din secolul trecut) a existat satul Abtat Calesi, care făcea parte din plasa Turtucaia, județul Durostor (regiunea Cadrilater ținea la acea vreme de România).

Fost prefect al Romei, Decius a uzurpat tronul Romei asasinându-l în 249 pe Filip Arabul și declarându-se Augustus cu ajutorul armatei. Noul împărat era conservator și i-a persecutat pe creștinii din tot imperiul, care refuzau să își renege credința. Mai mult, în timpul domniei sale Imperiul a fost răvășit de o epidemie de ciumă (Ciuma Ciprian – numită așa după un episcop care a descris-o).

Decius a venit în Moesia pentru a stopa atacurile goților aliați cu dacii liberi din neamul carpilor. Kniva și aliații săi au asediat Marcianopolis iar apoi au cucerit Philippopolis (azi Plovdiv) cu ajutorul comandantului roman Priscus care apoi s-a declarat împărat al Romei sub protecție gotă. Acțiunile carpo-gote l-au obligat pe Decius să îi confrunte pe străini cât mai repede (în iunie sau iulie 251 d.H.). Mai numeroși decât legiunile romane (4, sau chiar 6 legiuni după unele surse) goții au câștigat clar confruntarea purtată pe malul unui râu (după unele surse – azi Beli Lom). Ei au avut pierderi mici, pe când cele ale romanilor au fost foarte grele.

Despre moartea lui Decius, istoricul roman și autorul creștin din sec. IV, Lactantius a scris: „…a fost îndată înconjurat de barbari și nimicit împreună cu o mare parte a armatei sale. Și nu i s-a făcut nici cinstea unei înmormântări, ci dezbrăcat și gol, cum se cuvenea unui dușman al lui Dumnezeu. Și a zăcut pe pământ servind drept hrană fiarelor și păsărilor”. Fiul său a pierit tot în bătălie, ucis de o săgeată. Al doilea său fiu, Hostilian, rămas la Roma va fi recunoscut de Senat ca împărat dar va muri după câteva luni, de ciumă. Au continuat luptele interne pentru tronul Romei, uzurpările a diverși generali…

Abrittus a fost o înfrângere umilitoare pentru colosul cu picioare de lut numit Roma. Triburile germanice vor continua atacurile iar presiunea exercitată de ei va influența total soarta Imperiului. Peste mai bine de 120 de ani un alt împărat roman va muri în luptă contra goților iar acel eveniment va fi un dezastru și mai mare decât cel de la Abrittus. Dar aceasta este o altă poveste.

Multe evenimente au fost cele care au contribuit la decăderea Imperiului Roman. Cu siguranță însă, unul din acele momente a fost Dezastrul de la Abrittus, cel din Moesia Inferior…

[codepeople-post-map]

Bibliografie selectivă

 • Dicționar istoric, arheologic și geografic al României” OG Lecca, 1937, Editura Universul, București

 • Enciclopedia Arheologiei și Istoriei Vechi a României, Vol.1 A-C

 • FONTES (Fontes historiae daco-romanae) Izvoare privind istoria României, II

Foto – Ludovisi Battle Sarcofagus – Scenă de război dintre romani și germanici – cca 251 d.H (In centru este reprezentat probabil Hostilian, fiul lui Decius)

Un raspuns la Dezastrul de la Abrittus (Moesia Inferior) – Primii împărați romani uciși în lupta contra “barbarilor”

 1. Sorin5780 says:

  Mlaștina le-a adus sfârșitul. Decius n-a învățat nimic din experiența altor strategi militari. Nu faci jocul adversarului, nu te bați pe terenul cu care acesta e învățat, îl cunoaște. De asta nici nu s-a băgat Traian în Dacia până n-a construit capete de pod pe celălalt mal al Dunării, fortificații, a tăiat drumuri spre centrul dacic, etc.

  Oricum, pe mine mă pasionează mai mult istoria lingvistică, de asta mi se pare interesantă denumirea bg. Beli Lom. Nu cumva semnifică mlaștină albă? Zona a fost mult timp o mlaștină.
  Găsisem mai demult la Gonța un lom – loc mlăștinos.
  pag.64 : http://en.calameo.com/read/001858853a304b0569b28

  alb.lym,llum, llom < IE *leu(H)- 'to spoil' (adj.lai; Marea Laie e Marea Neagră la aromâni) Latin lāma ‎(“puddle, slop, swamp, marsh”).
  https://en.wiktionary.org/wiki/lym#Etymology_2
  https://en.wiktionary.org/wiki/lum%C3%AB

  Foarte probabil am avut și noi ceva similar ținând cont de reg.lom (-uri; lomuros) din Maramureș, conectat mai degrabă cu alb.lumë (river, flow, effluent, avalanche) și termenul viking alæ- "flow" prin rad.*al-, *lu- ''a curge, a fugi'' < dacic Aluta; Altina, reg. (Munt.) a se ali- a se grăbi; probabil arh. alută- cascadă, Giuglea, rev.Dacoromania). Același radical dă denumiri pentru mlaștini (getic Altina; probail și Almăj), râuri (proto-germanic *alb- river/râu; Elba, sued.alv, al- râu; scot.alt- river), sl.ljuti (iute) pus ca explicaíe pentru dacicul Aluta (Olt; numit și Alt în sudul Ardealului în evul medieval)
  https://ro.wikisource.org/wiki/Dic%C8%9Bionar_de_regionalisme_%C8%99i_arhaisme_din_Maramure%C8%99/Litera_L

  alb.(dial. gheg) lorë, (s.) f. „gale” (adiere de vânt) conectat de mine cu entopicul larițe din Apuseni. (cu sufixul moțional -iță) https://hroderic.wordpress.com/2015/10/05/laritele/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.