Ducii Dobrogei medievale

Ducii Dobrogei medievale
5 (100%) 3 vot[uri]

Am mai vorbit despre Thema Paristrion, acea unitate statală bizantină formată în secolul XI pe teritoriul nostru dobrogean. Îşi avea capitala la Durostolon (Durostorum, azi Silistra), chiar dacă nordul Dobrogei îşi avea, la rândul său, un centru administrativ (poate la Isaccea), de unde putea controla mai uşor activitatea de la Gurile Dunării. Astăzi ne vom referi însă la conducătorii acestei theme, care se numeau strategi, arhonţi şi chiar duci (dux)! Primul conducător de acest rang al ţinuturilor noastre medievale a fost Constantin Diogenes, cel intitulat “ duce al oraşelor şi ţinuturilor de la Dunăre” (Par – Istrion, Para-Dunavon). Tot în prima jumătate a secolului XI, în timpul împăratului Constantin al IX-lea Monomahul, cel care stăpâneşte Dobrogea în numele basileului (bazileu) este dux Katakalon Kekumenos, celebru pentru victoria repurtată în 1043, la Varna, în faţa ruşilor conduşi de cneazul Vladimir. Un alt rol decisiv în păstrarea liniştii şi ordinii în Dobrogea îl are strategul Mihail, fiul lui Anastasios. Acesta este ducele care îi acordă pecenegului Kegen dreptul de a se stabili pe pământurile noastre, cu 20.000 de oameni. Mişcarea ducelui este una extrem de inteligentă: Hanul Kegen şi oamenii săi devin aliaţi ai Bizanţului şi salvează Dobrogea de la distrugere, reuşind să stopeze invazia unui alt peceneg, hanul Tyarchos (aliat cu Kegen, Bizanţul a participat cu forţe militare la înfrângerea intruşilor). Izvoarele bizantine ale veacurilor XI-XII mai consemnează nume de duci ai Dobrogei precum Nikeforos Botaneiates, Basilios Apocapes, Nestor, Leon Nikerites şi Giorgios Dekanos. Timp de aproape două secole, aceşti conducători ai Themei Paristrion au vegheat asupra Dobrogei noastre. Unitatea administrativă a dispărut odată ce Bizanţul a pierdut controlul în Dobrogea şi Bulgaria, în faţa voievodatului Asăneştilor (sf sec.XII)

 Sursă bibliografie – N.Bănescu, Analele Dobrogei 1921, serie veche

Sursă foto – wikipedia.org (dux Katakalon Kekumenos apără cu succes o cetate)

[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.