Dunăreni / Sacidava În cetatea regelui Roles

Dunăreni / Sacidava În cetatea regelui Roles
5 (100%) 15 vot[uri]

În sud-vestul judeţului Constanţa, în Lunca Dunării se află satul Dunăreni, aşezare cu 1500 de suflete, care aparţine de comuna Aliman. Pentru iubitorii de istorie, acest sat aparent obişnuit, are o importanţă aparte.Dunareni Sacidava Aici, pe Dealul Muzait, la cinci kilometri depărtare de aşezarea modernă se află unul dintre cele mai interesante situri arheologice ale Dobrogei şi anume cetatea Sacidava. A fost identificată de Vasile Pârvan la începutul secolului trecut, dar s-a săpat puţin în ultima jumătate de secol, nefiind niciodată destui bani pentru cercetarea sistematică. Sacidava merită însă vizitată, ruinele sale având de împărtăşit poveşti fără seamăn. Aici îşi aveau oraşul geţii din tribul Sacilor. În anul 31 î.H, regele get Roles, aliat al împăratului roman Octavian Augustus, l-a ajutat pe acesta să îi învingă pe Marc Antoniu şi pe Cleopatra, în celebra bătălie antică de la Actium. Doi ani mai târziu, Roles se afla în război cu alţi doi regi din Scytia Minor, Dapyx şi Zyraxes. Sacii au cerut ajutor prietenilor lor romani, care au trimis o armată condusă de proconsulul Licinius Crasus. Acesta l-a învins şi ucis mai întâi pe Dapyx şi i-a distrus cetatea aflată se pare, undeva în zona Cheilor Dobrogei. Civilii din tribul lui Dapyx au fugit din oraş şi s-au ascuns în peştera Keiris. Cu ajutorul unui trădător, romanii au găsit însă intrările în peşteră şi le-au zidit, condamnându-i astfel pe geţi la moarte prin înfometare. Crasus l-a atacat apoi pe Zyraxes, cel care conducea cetatea Genucla (posibilă identificare – judeţul Tulcea, zona Somova). A distrus şi acest oraş, punând astfel capăt oricărei rezistenţe getice. Campania lui Crassus a reprezentat practic preluarea totală, de către Roma, a controlului în vechea Dobroge. Sacidava a fost martora unei alianţe care a dus efectiv la cucerirea pământului dintre Dunăre şi Mare, dominaţie care avea să dureze mai bine de şase secole (incluzând aici şi perioada romano-bizantină). Localnicii din Dunăreni povestesc despre comori îngropate printre ruine, atât în dava lui Roles, cât şi în aşezarea romană care s-a dezvoltat ulterior pe Dealul Muzait.

[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.