La Gârliciu, în Cius, cetatea împăratului Valens

La Gârliciu, în Cius, cetatea împăratului Valens
5 (100%) 11 vot[uri]

O altă cetate importantă din istoria antică a Dobrogei se află pe raza actualei comune Gârliciu. Se numeşte Cius şi o parte dintre ruinele sale pot fi văzute şi astăzi în zona Hisarlâc, la 5 kilometri Sud de comună. A fost o cetate port, puternică în secolul 4 d.H, dar despre care se spune că ar fi fost înfiinţată încă din veacul I, pe vremea împăratului Vespasian (69-79). A devenit celebră însă datorită împăratului Flavius Valens (sec4), cezar roman care făcea parte din secta ariană. Acesta a venit la Cius, în perioada războaielor sale cu goţii iar reconstrucţia cetăţii, din acel an, i se datorează lui. Istoricii îl plasează în cetatea din zona Garliciu, cel mai probabil în primăvara lui 368. Pe situl arheologic au fost găsite mai multe inscripţii greceşti şi latine, ceramică şi mai ales un tezaur de monede. Unul dintre izvoarele epigrafice descoperite ne vorbeşte despre reconstrucţia făcută de Valens: ” Flavius Valens, marele victorios… cel care i-a învins pe goţi… a ridicat din temelii şi această cetate, pentru a servi la apărarea ţării”. Din aceeaşi inscripţie aflăm că refacerea Ciusului a fost efectuată de “soldaţi devotaţi, puşi la treabă prin grija tribunului Marcian, a comandantului Ursicinus şi cu ajutorul lui Flavius Stercorius, bărbat de rang ecvestru, “ducele” (într-o variantă a traducerii) provinciei. La Cius au fost identificate două incinte (120/120 m, respectiv 85/60), înconjurate cu şanţ şi val de apărare şi se ştie că aici era contată în veacul al patrulea o unitate de cavalerie. Vremurile de glorie ale cetăţii Cius nu au durat mult timp. Asemeni celorlalte cetăţi de pe limesul dobrogean (linie de frontieră), oraşul antic şi-a încetat existenţa cel mai probabil în veacul al şaselea, când provincia era devastată de atacurile migratoare iar Imperiul de Răsărit nu mai avea forţa de altădată a Romei. Din păcate, nu au existat niciodată destui bani ca la Cius să se facă cercetări arheologice sistematice. Acest sit merită însă o soartă mai bună şi cu siguranţă ascunde numeroase alte poveşti extrem de interesante, care ne pot ajuta la recrearea istoriei antice dobrogene.

[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.