Lansare de carte la Muzeul de Istorie Constanța: SIRIUS, MISIUNE ÎNDEPLINITĂ

Lansare de carte la Muzeul de Istorie Constanța: SIRIUS, MISIUNE ÎNDEPLINITĂ
Voteaza articolul

Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități sucursala Constanța împreună cu Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria filiala Constanța, cu sprijinul Muzeului de Istorie națională și arheologie Constanța, vă invită la evenimentul de lansare a volumului SIRIUS, MISIUNE ÎNDEPLINITĂ, semnat de Gl.fl.aer(r) conf.univ.dr. Toma Dumitru și col.(r) Remus Macovei.
Evenimentul va avea loc pe data de 11 martie 2020, ora 11.00, în sala Vasile Canarache a Muzeului de Istorie națională și Arheologie Constanța.

”Au trecut aproape 40 de ani de când 144 de piloți militari români, ingineri, tehnicieni si cadre didactice de aviatie, constituiți în Grupul de Aviație “Sirius” au
scris una din cele mai glorioase pagini din istoria Aviației Militare Române.
Fără a beneficia de acoperierea unui organism internațional, în contextul unui razboi civil necruțător, fară a avea expeiența necesară pentru realizarca unui astfel de misiuni deosebit de complexe, membrii grupului au reuşit ca în perioada ianuarie 1981 – decembrie 1982 să pună bazele Școlii Naționale de Aviație Militara (Escola Nacional de Aviacao militar “Comandante Bula “) – EN.A.M
Pe parcursul timpului au relatat despre acești oameni minunți, care au înființat singura şcoală de aviație în afara granițelor tarii, istorici, scriitori și jurnalişti. Un singur pilot, Jenica Nicolaescu, s-a incumetat sa-şi prezinte cu acuratețe și modestie participarea la acest eveniment memorabil.
Astazi, doi oameni total diferiți, un pilot, participant la misiunca “Sirius” și un infanterist, specializat în acțiuni de identificare și cinstire a eroilor, și-au unit eforturile pentru a scoate din anonimat membrii Grupului de Aviație “Sirtus”. participând astfel la completarea istorici Aviației Militare Române.
Autorii au beneficiat de sprijinul piloților Paul Constantinescu și Dumitru Cozmaciuc, care, prin amintirile puse la dispoziția autorilor, au contribuit la asigurarea veridicitatii lucrari.
Deosebit de utile au fost insemnarile zilnice despre activitatea desfaşurata la Negage ale domnului Neculai Rusu, ca și documentele din fondurile arhivistice sau documentele originale din arhiva personala, puse la dispoziția autorilor.
Nu în ultimul rand trebuie să remarcam contribuția doamnei Gherghina Rusu, soția care relatează despre experiența traita la Negage, când, pe timpul vacanței de vară, se alatura soțului impreuna cu cei doi copii, aflat in misiune în inima Africii.
Toate aceste persoane au contribuit cu un numar important de fotografii realizate in timpul desfaşurării acestei misiuni, sau când au participat la acțiuni de
popularizare a activității Gurpului de Aviație “Sirius”.
Acest proiect editorial nu ar fi fost posibil fără implicarea domnului Cristian Crăciun, președintcle Sucursalei Județene Constanța a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilitați, Sucursală al cărui membru este și pilotul Toma Dumitru, coautor al acestui demers istoriografic și memorialistic.
Dedicăm această lucrare celor care in perioada 1981 – 1982, prin activitatea desfăşurată sub cerul Africii, au reprezentat “raza de lumină ” a Aviației Militare
Române. ”
Gl.fl.aer(r) conf.univ.dr. Toma Dumitru
Col.(r) Remus Macovei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.