Legenda corbilor din Pădurea Babadag – “De la Cantemir cetire”

Legenda corbilor din Pădurea Babadag – “De la Cantemir cetire”
5 (100%) 4 vot[uri]

Domnitor al Moldovei (1693; 1710-1711) și în același timp mare cărturar, Dimitrie Cantemir a trecut de mai multe ori prin Dobrogea noastră, fie în drumul său spre Constantinopole (Istanbul), fie la întoarcerea sa de acolo.

S-a oprit și în Babadag, care în acele vremuri, la început de veac XVIII era un mare și sfânt oraș al provinciei noastre și al Imperiului Otoman. Aici, lângă orașul Sfântului Sari Saltuk a văzut el pădurea în care auzise, încă de la Stambul, că ar trăi niște corbi magici. Despre păsările acestea, sau mai bine zis, despre penele lor, aflase multe lucruri minunate. Musulmanii numeau corbii de la Babadag Ghiudgighin, (“cei care țin puterea” – potrivit lui Cantemir; azi putere se traduce în turcă guc, ghin – în persană – “cel ce ține”, “posesor”) .Dar cu ce erau acești corbi atât de deosebiți? Ce puteri aveau ei? Iată ce ne spune Cantemir:

“În vecinătatea acestei cetăți se află o specie de corbi, cari prin mărimea lor, întrec pe toate celelalte paseri sburătoare… Sunt așa de numeroși, încât meșterii de arcuri pot împodobi cu penele lor toate săgețile din Turcia și Tartaria”. Despre aceste pene toată lumea vorbea că ar fi vrăjite. Se foloseau doar câte 12 de la fiecare pasăre și acelea, numai din coadă. Dacă săgeata ta avea pene din corbi de Babadag atunci nu puteai greși ținta, căci acea săgeată era mai bună ca oricare alta făcută în vreun colț al Imperiului. Avea o putere magică.Pe toate le întrecea, spune legenda consemnată de către Cantemir.

“Un meșter iscusit nici nu folosește alte pene în meseria sa. Dacă cineva are în tolbă mai multe săgeți cu alte pene și una singură este gătită cu o singură pană de la acești corbi iar ea se atinge de celelalte, le mănâncă și le despoaie până la lemn. Pentru această putere pare că s-a dat acestor corbi numele tătăresc de Giudgighin” mai scrie Cantemir.

Au trecut trei veacuri de atunci. Vremea săgeților magice a trecut și ea dar legenda corbilor din Babadag și a penelor lor vrăjite s-a încăpățânat să supraviețuiască timpurilor…

 

Bibliografie – Analele Dobrogei, serie veche; Dimitrie Cantemir – Istoria imperiului otoman vol.2; Nicolae Ariton – misterele dunarii.wordpress.com, Călători străini în Țările Române

sursa foto – Raven s flight – Deb Kirkeeide/dailypainters.com

[codepeople-post-map]

Un raspuns la Legenda corbilor din Pădurea Babadag – “De la Cantemir cetire”

  1. de aia nu mai are ursul coada!,ca i-au macat-o altii!si de aceea nu mai avem corbi!,ca i-au vanat chiorii,sa-si faca sageti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.