Legenda haiducului Tudor Dobrogeanu

Legenda haiducului Tudor Dobrogeanu
5 (100%) 12 vot[uri]

Una dintre cele mai vechi povești spuse la vremuri de horă prin satele dintre Dunăre și Mare este cea a lui Tudor Dobrogeanu, un haiduc care a trăit pe meleagurile Tulcei, în urmă cu mai bine de trei veacuri. Balada sa a fost culeasă de etnograful Alexandru Florea în anul 1959, de la un bătrân din satul Dorobanțu.

Povestea spune că Tudor era un tânăr descurcăreț din târgul Tulcei, care era foarte priceput în ale comerțului și care a reușit astfel să își strângă repede o avere însemnată. Viața sa începe să se schimbe, după ce cunoaște o fată extrem de frumoasă Voica (sau Voichița). A pus-o să se ocupe de cârciuma, unde venea toată suflarea târgului: „…De dragul ei toți bea. De venea omul călare, pleca cu șaua-n spinare. De venea cu șase boi, se-ntorcea numai cu doi”. Averea familiei crește peste măsură, dar într-o zi, frumoasa femeie a lui Tudor se plimbă prin târg și este văzută de pașă, care se îndrăgostește nebunește de ea. Femeia nu cedează avansurilor înaltului ofițer otoman, iar acesta decide să îi facă rău lui Tudor. Îi crește atât de mult haraciul, încât românul este în pericol să își piardă averea. Văzând acest lucru, omul hotărăște să plece la Stambul să își spună păsul Sultanului (Împăratul), așteptând ca acesta să îi facă dreptate. Acesta îi dă însă un „sfat”, deloc pe placul omului: „Îndărăt tu să te duci și să dai pe mândra ta, și vei scăpa de belea”. Tudor are de ales: fie să se răzvrătească, fie să își păstreze averea și pentru asta trebuie să renunțe la dragoste și să își dea frumoasa soție pașei. Decizia sa e logică, aceea de a înfrunta sistemul, astfel că se întoarce la Tulcea, își ia soția și fuge în Baltă. Dobrogeanu se face haiduc și adună în jurul său o ceată numeroasă de voinici „ceată mare el tocmea, pe turci măre că-i tăia și pe pașă îl prăpădea”.

Se răzbună așadar împotriva pașei, dar este forțat să ducă o viață de proscris prin Deltă, fiind mereu cu soldații otomani pe urma sa.  După ceva timp, el pune capăt aventurii și pleacă pe alte meleaguri, departe de urmăritorii săi, pentru a trăi în tihnă, alături de femeia iubită. „Din baltă, mândra-și scotea. Cu ea în tihnă că îmi trăia”. Balada se termină astfel, fără să mai putem afla unde și-au găsit liniștea cei doi îndrăgostiți…

[codepeople-post-map]

Sursă foto – info-delta.ro

5 Raspunsuri la Legenda haiducului Tudor Dobrogeanu

 1. Dan says:

  Fain, fain 🙂 La mai multe!

 2. Felicitari pentru calitatea informatiilor! Ne faceti sa fim mandri pentru ca suntem dobrogeni.

 3. Va multumim mult doamna Margareta ptr laudele aduse. Vom incerca sa nu va dezamagim nici pe viitor:))))

 4. Luca says:

  Mamaaaaaa, ar spune Bartos …isi baga unghia in gat Ariton. A ratat el acest subiect. 😉

  • Cristian Cealera says:

   Dobrogea are povesti superbe, destule pentru toti. Domnul Ariton, bunul meu prieten de la Tulcea a gasit la randul sau povesti minunate, pe care eu le-am scapat. Poate ca intr-o zi le vom aduna impreuna intr-un volum complet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.