Legenda Plajei Trei Papuci

Legenda Plajei Trei Papuci
5 (99.16%) 166 vot[uri]

În urmă cu mai bine de un veac, în primii ani ai secolului XX, Constanţa era un oraş aflat în plin proces de dezvoltare. La marginea urbei de atunci, prin zona în care astăzi se găseşte Spitalul Militar, se aflau casele ultimilor colonişti, veniţi din toate colţurile ţării, pentru a munci în Port. Unul dintre numeroşii docheri care locuiau în nou înfiinţatul cartier era venit din Oltenia, împreună cu familia sa. Omul avea un băiat de vreo 12 ani, pe nume Ghiţă, un copil vesel şi zglobiu, care din prima clipă a venirii sale la Constanţa, se îndrăgostise pe dată de Mare.

Aşa cum în Dobrogea noastră se întâmplă mereu, creştinul Ghiţă se împrietenise imediat cu un băiat musulman de vârsta sa, Hasan, fiul cel mare al unei familii de turci ce se aciuase şi ea în cartierul de la marginea oraşului. Hasan iubea şi el marea, şi era mai obişnuit cu ea, după ce copilărise câţiva ani, pe undeva pe lângă Mangalia. Puştiul musulman era însă infirm din naştere, având un picior beteag, pe care nu putea călca şi aşa că, pentru a merge, avea nevoie întotdeauna de o cârjă. Odată intrat în apă însă, Hasan devenea un înotător straşnic, gata să se ia la întrecere cu oricine. Cei doi băieţi fugeau adesea de acasă şi mergeau să se scalde pe plaja izolată, de la marginea cartierului, acolo unde rar ajungeau alţi oameni.

De dimineaţă până seara se prăjeau pe nisipul fierbinte sau se zbenguiau răcorindu-se în apa Pontului. Hasan îşi învăţa prietenul să înoate şi după câteva zile, Ghiţă începuse să se descurce din ce în ce mai bine. Într-o dimineaţă, cei doi copii au mers, ca de obicei, la scaldă. Şi-au lăsat papucii cu talpă de lemn (galenţi, saboţi folosiţi de localnici pentru a nu se tăia pe pietrele ascuţite sau în nisip şi scoici) şi au intrat în apă. Deodată s-a pornit însă o furtună teribilă de vară, cum rar mai puteai vedea la Marea Neagră. Ghiţă devenise curajos în ultimele zile, aşa că furtuna l-a prins mai în larg, unde era “apă peste cap”.

Curentul mării capricioase era prea puternic pentru micul oltean neobişnuit cu valurile. Hasan a înotat zdravăn, încercând să îşi ajute prietenul. Au luptat împreună cât au putut, dar Marea Cea Neagră era furioasă şi rea în acea zi şi dorea cu încăpăţânare să îşi ia tributul uman, acel sacrificiu de care de mii de ani are nevoie, pentru a putea redeveni apoi liniştită. I-a înghiţit pe cei doi copii, după care s-a liniştit ca prin farmec. Peste puţin timp, nişte tineri au ajuns pe plajă, dar nu au mai găsit nicio urmă a celor doi băieţi, bineînţeles, în afara celor Trei Papuci…

Sursă poveste bibliografie (adaptare) – Petre Covacef “Povestea Farului Genovez”

Sursă foto – ctcro.wordpress.com – blog Constanţa City, care a publicat imaginea pusă la dispoziţie de arhitectul Radu Cornescu – imagine Plaja Trei Papuci la început de sec.XX (joie.ro)

[codepeople-post-map]

10 Raspunsuri la Legenda Plajei Trei Papuci

 1. Cris says:

  La 3 papuci ma duc din facultate si pana in ziua de azi dar niciodata nu am stiut de ce se numeste 3 papuci. Sarmanii copii.

 2. Koke says:

  Ce vrajeala mizera puahaushahsha

 3. Cristian Cealera says:

  sunt povesti, legende, care dainuiesc de aproape 100 de ani… cand nu vom mai avea astfel de povesti, vom mai muri un pic…

 4. laurentiu says:

  plaja se numeste “Trei papuci” deoarece privita de sus are exact forma a trei papuci….legenda voastra cred ca e inventata anul asta ca batranii nu au auzit de ea…(o poveste frumusica de altfel)

  • gogu says:

   Amice, cred ca ai uitat sa specifici cand avea aceasta forma. Tu stii cat era de lata acum 40 ani? Stii de izvorul care curgea din mal in mare, lat de vreo 2-3 metri adanc de 10 cm si rece de-ti amorteau piciorele in luna lui cuptor? De faptul ca in cea mai lata parte a sa , plaja nu avea mai mult de 10 metri. Era o plaja salbatica unde doar tigancile mai veneau cu mere glazurate da’ nu prea aveau succes deoarece acolo eram noi ciutanii din cartier care plecam la plaja doar cu slipul si prosopul; si inotam pana la cruce ( acolo unde te intorceai cu fata la mal si vedeai crucea ( crucile ) de pe acoperisul bisericii Sf. Gheorghe.)

   • Simona says:

    Mere glazurate si acadele… Imi amintesc izvorul cu apa ca gheata, buna de tot, imi amintesc si biserica in jurul careia ma “fugareau” ai mei, incercand cu disperare sa ma faca sa mai inghit cate o bucatica de mancare (i-am torturat cu “nemancarea” mea). Plaja copilariei mele, locul in care ma aduceau in fiecare an, locul in care am invatat sa iubesc marea. Imi amintesc si dealul care mi se parea usor de coborat dar atat de greu de urcat, locul de instructie si, nu de putine ori de tragere, a soldatilor in termen. Am revazut zilele acestea plaja si nu am mai gasit izvorul, nici tigancile cu mere glazurate. Am regasit doar o parte din poteca de pe deal si treptele sapate direct in pamant. Undeva, in aer, plutea mirosul de altadata si amintirile copilariei mele…

 5. adrian says:

  gogule, ai perfecta dreptate. mi ai desteptat amintirile copilariei.coboram la plaja pe strada renasterii. ce frica imi mai era ca era destul de abrupt. cred ca aveam 6- 7 ani . mergeam cu parintii. si apoi am reusit mai tarziu sa vad si eu crucea de la biserica de langa scoala 4.si cand ma intorceam de la plaja mergeam la cofetaria din colt de la bucovina. ce inghetata buna aveau. vremuri de mult trecute. am stat pe dumbrava rosie. mai vb.pa

 6. lucian iuga says:

  Nu plaja are forma de papuci ci pietrele care erau mai vizibile pevremuri si care de sus se vedeau xa 3 papuci. Intrebati virstnicii din zona

 7. lucian iuga says:

  Pietrele din apa, e zona aceea unde nu nu poti merge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.