Marza Bey şi o poveste de demult

Marza Bey şi o poveste de demult
4.5 (90%) 4 vot[uri]

La jumătatea secolului XIX, tătarii din Dobrogea formau o comunitate extrem de puternică. Erau mai numeroşi decât românii şi se aflau sub protecţia Imperiului Otoman, care le permitea chiar să beneficieze de o relativă autonomie. Conducătorul acestei comunităţi era Mârza Bey iar reşedinţa sa era Alakapu, aşezare pe care astăzi o cunoaştem sub numele de Poarta Albă. Ceva mai târziu, centrul comunităţii s-a mutat la Ceatal Orman, aşezare distrusă apoi în 1878, în timpul Războiului de Independenţă. Izvoarele istorice ne arată că acest Mârza Bey avea o mare putere în Dobrogea, unde nu stăpânea neapărat un teritoriu anume dar avea influenţă asupra locuitorilor de pe aceste meleaguri, atât tătari dar şi români. Aceasta este realitatea… O poveste a lacului Techirghiol ne spune că în timpul Războiului Crimeii, în anul 1854, un anumit Mârza a ajuns pe malul ghiolului împreună cu armata sa. Comandantul era rănit la un braţ şi pentru că avea dureri s-a uns cu nămolul lacului şi pe dată, beteşugul i-a dispărut, ca prin minune. Apoi Mîrza a plecat ca să lupte contra ruşilor. Vestea vindecării sale miraculoase s-a dus însă prin toată Dobrogea şi mulţi soldaţi turci şi tătari, răniţi în bătălii au venit la Techirghiol pentru a se tămădui şi au rămas acolo, ridicându-şi case. Mulţi spun că acel militar ar fi fost Mârza al tătarilor, alţii spun că era un Paşă turc pe nume Mârza Said. Cine mai poate ştii, căci a trecut atâta amar de vreme de atunci… Aceasta a fost legenda…

Bibliografie (parţial) – Dr. Florin Stan – Tătarii; Analele Dobrogei

sursă foto – inromania.info – lacul techirghiol

[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.