Muzeul Cetății Histria: DIONYSOS, zeul vinului, al extazului și fertilității

Muzeul Cetății Histria: DIONYSOS, zeul vinului, al extazului și fertilității
5 (100%) 1 vot[uri]

Dionysos este văzut din față cu coroană pe cap, cu părul lung și ondulat pe umeri. Este îmbrăcat în chiton și are pe umărul stâng o manta. În mâna stângă ține tyrs-ul. În jurul zeului, este reprezentată o ghirlandă se viță-de-vie cu ciorchini de struguri. Piesa a fost descoperită în 1972, în zona Therme II a sitului. Se datează în epoca antoniniană, în sec. II p.Chr.
MATERIAL ȘI DIMENSIUNE: Marmură; h 0,34 m, lț. 0,38 m, gr. 0,14 m
LOC DE EXPUNERE: Muzeului Cetății Histria, Istria, România

Dionysos, fiul lui Zeus cu muritoarea Semele, fiica regelui teban Cadmos, era în mitologia greacă zeul vegetației, al pomiculturii, al vinului, al extazului și fertilității. Se număra, deci, din cea de-a doua generație de zei olimpieni. Semele și-a găsit sfârșitul din cauza geloasei Hera, care a determinat-o să-i ceară lui Zeus să i se arate în ipostaza sa zeiască. Zeus i-a apărut într-adevăr, înconjurat de fulgere și tunete, și i-a cauzat astfel moartea. Zeus a reușit totuși să-și salveze copilul încă nenăscut și l-a cusut în propria lui coapsă…

Însoțitorii lui Dionis erau silenii, satirii și nimfele. Menadele, tiadele și bacantele formau cortegiul adoratoarelor sale, încununate precum zeul însuși cu iederă sau frunze de viță de vie și purtând tirsuri împodobite cu conuri de pin. Acest cortegiu ducea o viață sălbatică, vâna animalele pădurii și le devora crude. Chiar și Dionis lua câteodată înfățișarea unui animal, de cele mai multe ori cea a unui țap sau a unui taur.

Faima sa a dus la numeroase sărbători publice, desfăşurate la Histria, Tomis şi Callatis, la Olbia (Ukraina, pe malul râului Bug), la Odessos (Varna) Messembria (Nessebar), Apollonia Pontica (Sozopol, Bulgaria). Ştim astfel de Anthisteria (Anthisterii), Sărbătoarea Florilor, “a naturii care renaşte şi a vinului fermentat în butoaie” şi care se organiza în fiecare an, primăvara (luna anthesterion), în cetăţile de la malul Mării Negre. Erau evenimente compuse din procesiuni şi libaţii aduse zeului, sacrificii de animale şi alte ofrande, dar şi din banchete, concursuri şi mai ales reprezentări dramatice şi de comedie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.