O altă legendă – Regina Tomiris şi uciderea lui Cyrus cel Mare

O altă legendă – Regina Tomiris şi uciderea lui Cyrus cel Mare
5 (100%) 1 vot[uri]

Un alt mit al Sciţiei Minor ne spune că cetatea Tomis nu ar fi fost întemeiată de către grecii din Milet, ci de Tomiris (Tomyris), regina Massageţilor, un trib scitic identificat în Asia Centrală, la Est de Marea Caspică. Sursa acestei ipoteze este scriitorul antic Iordanes, (preluat ulterior şi de alţi autori), şi care povestea în “Getica” sa, că, după o mare victorie, ea ar fi coborât “pe ţărmul moesian al Pontului… şi a construit cetatea Tomis”, care i-ar fi luat astfel numele. Nu voi intra, ACUM, în această controversă, (care a aprins spiritele multor iubitori de istorie, fie ei specialişti sau nu), dar pentru că această legătură a lui Tomiris cu Sciţia noastră a fost deja creată, profit de ocazie pentru a nara o poveste extrem de interesantă. Potrivit legendei, Tomiris (forma grecizată a numelui de sorginte iraniană Tahm-Rayis) se afla în veacul al VI î.H (cca 530), în război cu marele împărat al Persiei Ahemenide, Cyrus al II-lea cel Mare. Acesta i-a întins o capcană prinţului Spargapises, fiu al reginei şi conducător al armatei massagete. Astfel, urmăriţi de massageţi, perşii au lăsat o tabără abandonată, în care se afla şi o cantitate foarte mare de vin, licoare necunoscută sciţilor iubitori de haşiş. Aceştia s-au lăsat păcăliţi şi au băut vinul, îmbătându-se tare. Perşii au profitat atacându-i prin surprindere şi măcelărindu-i pe naivi. Când s-a trezit din beţie şi a realizat că este prizonier, Spargapises şi-a pus capăt zilelor, nevrând să trăiască cu ruşinea înfrângerii. Răzbunarea mamei îndoliate a fost extraordinară: ea a atacat direct marea armată a perşilor şi deşi avea mai puţini soldaţi, a reuşit să câştige bătălia. Cyrus cel Mare a fost ucis, iar Tomiris i-a tăiat capul şi l-a păstrat ani buni într-un vas cu vin, acel vin care adusese moartea fiului său… Sursa acestei poveşti este însuşi marele Herodot, părintele istoriei, preluat ulterior de mulţi alţi scriitori antici. Cât despre controversa întemeierii Tomisului, pe aceasta o vom trata într-o altă poveste…

Sursă foto – pictură Alexander Zick – „Tomiris aruncă capul lui Cyrus într-un vas cu sânge”

[codepeople-post-map]

2 Raspunsuri la O altă legendă – Regina Tomiris şi uciderea lui Cyrus cel Mare

  1. Razvan says:

    In opinia mea, Massagetii erau un trib sarmat si nu scit.

    • Cristian Cealera says:

      Foarte posibil. Vedeti ca si aici sunt controverse.istoricii se contrazic intre ei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.