Pangalla/Pangalia – Taina unui oraş medieval

Pangalla/Pangalia – Taina unui oraş medieval
5 (100%) 6 vot[uri]

De-a lungul timpului a purtat mai multe nume… A fost Acervatis sau Cerbatis pe vremea când doar traco-geţii stăpâneau aceste meleaguri, Callatis – oraşul cel frumos şi prea puternic al grecilor dorieni şi evident, Mangalia (Pangalia), denumirea pe care o păstrăm şi astăzi. Urbea aceasta milenară a mai purtat însă, timp de câteva secole, un alt nume, mai straniu şi pe urma căruia s-au născut, de-a lungul timpului, unele controverse. Astfel, pe numeroase portulane (hărţi de navigaţie costieră) ale Evului Mediu, între secolele XII şi XVI, apare denumirea de Pangala, uneori cu formele sale corupte Pangalla, Pangalea, Pagalai şi în fine, Pangalia. Numele de Pangalia apare pentru prima oară în Carta Pisana, cea mai veche carte nautică (hartă complexă, nu simplă hartă) păstrată în lume, realizată la sfârşitul secolului XIII. Pangalla şi ale sale forme corpupte se regăsesc apoi pe numeroase alte documente (1321 – portulanul lui Pietro Visconti; cca 1450 Anonimo Veneziano, 1477 Iehuda ben Zara, 1570 Diego Homan, 1586 Joan Martines). Genovezii, veneţienii, raguzanii dar şi cei de alte naţii care făceau comerţ în Dobrogea cu acordul Imperiului Otoman erau foarte interesaţi să cunoască geografia costieră a zonei şi oraşele importante unde se puteau face afaceri bănoase. Majoritatea istoricilor au identificat Pangala pe teritoriul fostei Callatis, actuala Mangalia. Există însă şi controverse pe această temă. Hărţi precum cele ale lui Iacobo Castaldo (1584), Levinius Hulsus (1630) sau Joan Bleauw (sec. XVII) poziţionează Pangalla mai la sud de bătrâna Callatis în zona 2 Mai. Dacă este doar o eroare perpetuată, este foarte greu de spus. Cert este faptul că din perioada 1593-1595 apare termenul Mangalia (Paolo Giorgi). Pangalla este din ce în ce mai puţin folosit, pentru ca într-un final să dispară cu totul din documente…

Bibliografie – Laurenţiu Radu – “Toponimie dobrogeană: Callatis – Pangala – Mangalia” – Revista Peuce XI – Tulcea 2013

Sursă foto – Toponimie dobrogeană… Peuce XI, Laurenţiu Radu / reproducere dupa Jacopo Castaldo

[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.