Povestea familiei Cocceius, de la Capidava

Povestea familiei Cocceius, de la Capidava
5 (100%) 2 vot[uri]

O inscripţie descoperită de arheologi la Capidava vine să ne spună o poveste milenară, a unei familii bogate ce a trăit pe aceste meleaguri în primele secole de după Hristos. Este povestea Cocceilor, a celor ce purtau numele Cocceius şi care au fost cetăţeni romani stabiliţi în Scytia Minor (Dobrogea), devenind mari latifundiari. Totul porneşte de la stela funerară, pe care se găseşte următoarea inscripţie: “Zeilor Mani, Marcus Cocceius Vitlus, veteran al cohortei I Ubi, stegar, a trăit 70 de ani, a făcut serviciul militar 28 de ani. Moştenitorii Claudia, soţie, Cocceius Veturius şi Cocceius Nardus, fii, s-au îngrijit să i se facă mormânt. Marcus Cocceius Tito a îngrijit să i se refacă mormântul piosului strămoş (parens)”. Aparent, o simplă piatră de mormânt. În urma cercetărilor, specialiştii au reconstruit crâmpeie dinb viaţa acestei familii, ţinând seama de indicii preţioase. Astfel, s-a stabilit că peregrinul Vitlius, militar roman de origine iliră (după nume) a făcut armata în cohorta auxiliară şi s-a lăsat la vatră, primind drept de cetăţenie în anul 97 d.H (în timpul împăratului Nerva, de la care a primit prenumele şi numele gentilic Marcus Cocceius). Cohorta I Ubi a lui Vitlius ştim că a stat în Dobrogea doar până în 117, când a fost mutată în Dacia, de către împăratul Hadrian, cu ocazia unei reorganizări a provinciilor. Imperiul era interesat să întărească graniţele provinciei prin romanizare aşa că veteranul Vitlius a primit, la vârsta de 50 de ani, suprafeţe mari de pământ lângă Capidava ajungând mare proprietar. Este întemeietorul (după termenul parens) unei familii numeroase şi prospere, care ajunge să fie una dintre cele mai importante din Capidava. Moare în jurul anului 118, la 70 de ani şi este înmormântat de către soţie şi fiii săi. Vremurile erau însă tulburi şi familia Cocceius nu era deloc agreată de autohtoni, care se simţeau exploataţi de nobilii romani. Acest lucru conduce la o revoltă în zonă, în urma căreia mormântul este distrus. Ceva mai târziu, după încheierea crizei sociale, un alt membru al Cocceilor, descendent al lui Vitlius are grijă “să refacă mormântul piosului său strămoş”…

Surse foto – Ştefan Viorel Georgescu,capidava.ro, cimec.ro

Bibliografie – Monografie Capidava – R. Florescu, Gr. Florescu, P. Diaconu

[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.