Răsplata Regelui

Răsplata Regelui
5 (100%) 3 vot[uri]

Una dintre cele mai frumoase poveşti în rime scrise vreodată şi care au drept subiect întunecata şi frumoasa noastră Mare ne spune o poveste tristă despre iubire, gelozie, trădare, orgoliu şi pieire. Originea basmului s-a pierdut în timp dar povestea sa a rămas şi a continuat să fie spusă, păstrată timp de generaţii şi înfrumuseţată din vreme în vreme. Legenda începe cu o imagine ferice, a unei regale perechi: “A fost altădată un rege viteaz/Ce avea o regină frumoasă/Priveau amândoi rezemaţi de zăplaz/Cum marea urla furioasă/Regina simţi că ameţeşte domol/De acea legănare de apă/Şi braţele dalbe scăpându-i domol/Tot trupul în valuri îi scapă”. Apele tulburate şi înşelătoare ale Pontului Euxin îşi cer tributul iar regina cea frumoasă cade în valurile tulburate, într-un zbor ce pare să îi aducă pieirea. Temându-se pentru viaţa sa, Regele cere ajutorul curtenilor săi, dar cei care sar în apele negre nu supravieţuiesc. Alţii se tem, pur şi simplu, iar soarta Reginei pare pecetluită. Un singur om sare în ajutorul nefericitei, un slujitor tânăr ce nu se teme de stihiile naturii. Bărbatul se luptă cu apele Pontului şi în mod miraculos o salvează pe femeie, aducând-o la mal. Regina îi mulţumeşte “zâmbitoare” Salvatorului său dar mulţumirea sa întunecă minţile soţului, devenit dintr-o dată gelos: “Un fier roşu năpraznic trecu/Prin pieptul tăcutului rege/Ce-n clipa aceea un monstru păru/Pierdut în afară de lege”. Gelozia fără de margini îl macină pe soţ şi îl împinge la fapte mai necugetate. La ospăţul făcut în cinstea salvării Reginei, Tânărul Erou primeşte daruri dar şi dreptul de a-i săruta mâna frumoasei femei. Al doilea surâs al acesteia, către Salvator, îi întunecă de tot mintea soţului. Regele, prefăcându-se binevoitor, îi mai dă Tânărului o încercare, spunându-i: “ Tu eşti mai voinic şi mai tare/Nădejdile în tine-mi sunt toate/Coroana îmi arunc azi în mare/Căci tu din adânc mi-o vei scoate”. Eroul nu are nicio scăpare şi îndeplineşte dorinţa suveranului său, însă sfârşitul poveştii este tragic: “Şi Craiul râdea însă tristul ecou/Din glas îi strâmbase obrazul/Sări pajul mândru în mare, din nou/Dar nu se mai întoarse viteazul”. Povestea aceasta este spusă la mal de mare de sute de ani iar poeţii au luat legenda din vetrele satelor dobrogene, făcând-o mereu, din ce în ce mai frumoasă. Cine poate şti cât adevăr se află în ea… Poate doar Marea…

 Bibliografie – Analele Dobrogei 1920/1938 – poezie de Mihnea Olmazu

[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.