Şaşlâc

Şaşlâc
5 (100%) 10 vot[uri]

Când m-am apropiat de foc, am văzut proţăpite pe crăcanul de lemn câteva frigărui pe care erau aranjate cuminţi generoase bucăţi de carne şi de legume. Cel puţin asta păreau să fie! M-am şi apucat să spun cât de mult îmi plac frigăruile dar m-am oprit când nea Omer, gazda mea şi a amicului meu Erdin m-a privit chiorâş. Apoi mi-a zis pe o voce joasă, un pic ironică: “Mâncăm şaşlâc copile. Dacă vrei frigărui, mergi la voi la Constanţa, la Satu de Vacanţă sau unde se mai prefac cârciumarii noştri că pregătesc mâncare dobrogeană”. Aşa mi-a zis nea Omer, în amiaza aceea petrecută la casa sa de la Techirghiol, acum mai bine de 20 de ani. Ceva mai bine-voitor, după ce a întors tacticos ţepuşele, mi-a explicat ce este de fapt şaşlâkul. Am aflat că şaşlâcul adevărat trebuie făcut la foc, pe crăcane şi că cel pe grătar parcă nu are savoarea adevărată. Musulmanii Dobrogei noastre au făcut mereu şaşlâcul cu bucăţi mari de miel, berbec sau de oaie şi mereu se ung bucăţile amestecate, fie cu unt topit, fie cu seu de rinichi. Legumele îşi au rostul lor: o felie de roşie se lipeşte de carnea mai slabă, apoi ardeiul “înveleşte” uşor carnea mai grasă de oaie, ceapa trage şi ea din seul ceva mai greoi, pentru ca o altă felie de roşie să îi dea gurii tale răcoarea atât de aşteptată. Nea Omer mi-a spus că şaşlâcul se coace mai bine la jar potolit, şi că zeii păgâni ai focului îi dau în acest răstimp arome aduse parcă de departe din stepa strămoşilor, din timpuri nomade… Stropit cu mujdei, piperat, sărat şi “picurat” cu cimbru mult, şaşlâcul este complet. Atunci când am terminat primul şaşlâc, m-am oprit preţ de câteva clipe, fără să mai pot spune ceva…Nu cred că vreun preparat gastronomic mi-a mai creat vreodată astfel de senzaţii… Apoi am trecut  repede la al doilea şaşlâc. Spre seară, la Techirghiol, în curtea lui Nea Omer, fumul şaşlâkului dansa vesel, înălţându-se spre cer, căutându-şi zeii păgâni din stepa nomadă…

 Sursă bibliografie (parţial) –Radu Anton Roman – “Poveştile bucătăriei româneşti”

sursă foto – constanta imagini vechi blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.