Sorbul Mării – Legenda monstrului din bătrânul Pont

Sorbul Mării – Legenda monstrului din bătrânul Pont
4.2 (84.24%) 33 vot[uri]

Se spune că toate apele pământului au câte un stăpân mitic, un Sorb, monstru uriaş asemănător peştilor ce adesea îi pedepseşte pe muritori pentru că au încălcat legile firii şi ale naturii. Şi mai spun legendele lumii că cel mai mare Sorb dintre toate aceste făpturi ar fi cel al Mării Negre. Are solzi strălucitori, tari ca oţelul şi ascuţiţi precum cea mai bună sabie… Când este supărat pe oameni, iese din palatul său din adâncuri, soarbe apele de suprafaţă, le învolburează şi face valuri grozave înecând laolaltă oameni, bărci şi alte vase. Când e secetă mare în Dobrogea se spune că Sorbul Mării a ieşit pe mal şi a sorbit apele râurilor şi la lacurilor, pentru a-i pedepsi pe muritori pentru diverse vini. Când soarbe apele lacurilor, ridică în ceruri şi broaştele, pe care le aduce apoi la pământ, odată cu ploaia… Lumea spune că arată ca un peşte uriaş, dar de fapt, nimeni nu l-a văzut vreodată bine… În Evul Mediu, ruşii şi românii de la gurile Dunării le povesteau genovezilor că Sorbul stă ascuns adesea într-un vârtej alb de ape şi că din el trage pe fundul mării păsări, corăbii şi uneori chiar şi insule. Uneori, este învăluit într-o ceaţă neagră şi deasă şi îşi aşteaptă prada… Zeci, dacă nu sute de bărci şi corăbii s-au prăpădit astfel de-a lungul timpurilor, cu tot cu nefericiţii de la bordul lor. Dar Sorbul nu e doar o poveste de demult… În timpul Războiului cel Mare, prin 44, un crucişător rusesc aflat cam la 100 de kilometri sud de Crimeea a intrat într-o ceaţă neagră cu străluciri verzui şi a dispărut pentru totdeauna. Soldaţii de pe alte vase au crezut că s-a scufundat din greşeală sau că poate l-a doborât vreun submarin însă pescarii Mării Negre ştiau cine poartă vina… Cel mai adesea, Sorbul face prăpăd pe lângă Gurile Dunării sau prin apropierea Insulei Şerpilor… Acolo se spune că ar exista şi palatul său dar adesea colindă întreaga Mare ajungând până la ţărmul bulgarilor sau la cel al turcilor… Unii spun că e doar un mit dar oamenii de la malul Pontului, când văd ceţuri negre cuprinzând apele ştiu că Sorbul s-a trezit şi este gata să facă prăpăd….

Bibliografie – worldwideromania.com – Mitologia Mării Negre

 Sursă foto – Ivan Aivazovski – Among the waves

[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.