Techirghiol – Kureş, testul bărbăţiei

Techirghiol – Kureş, testul bărbăţiei
5 (100%) 2 vot[uri]

În toate comunele constănţene unde există comunităţi musulmane se desfăşoară anual concursuri de kureş, lupte tradiţionale tătăreşti.
Cele mai apropiate sufletului meu sunt însă cele de la Techirghiol, locul în care am copilărit şi unde de-a lungul timpului, am participat (ca spectator) la numeroase evenimente de acest gen. În oraşul bătrânului Techir, kureşul are loc la sfârşitul lunii august, atunci când se organizează şi Zilele Localităţii. Stadionul aflat acum 3 decenii la marginea urbei era luat cu asalt sâmbătă dimineaţă de sute, dacă nu de mii de persoane, mulţi dintre spectatori fiind turişti veniţi în vacanţă, pentru a se trata cu celebrul nămol sapropelic. Timpul a trecut, dar cu excepţia caselor ce au răsărit lângă stadion, nimic din Ziua Kureşului nu pare să se fi schimbat.  În ritmurile cântecelor tradiţionale tătăreşti (cântate la zurnai şi daula), zeci de bărbaţi se întrec pe gazonul arenei sportive, pentru a-şi demonstra forţa şi priceperea lor. La origine, aceste lupte tătăreşti reprezentau un test pentru tinerii adolescenţi, care trebuiau să arate că au devenit bărbaţi. Acum, la kureş poate participa oricine, jocurile de la Techirghiol desfăşurându-se la trei categorii de vârstă (15-18, 18-23 şi open). Înainte de înfruntare, luptătorii se ung cu ulei pe corp, pentru că regula este să îţi ţii adversarul centura de la brâu şi doar aşa să îl ridici şi să îl trânteşti la pământ. Sunt câteva reguli simple, de la care nimeni nu face excepţie, iar învingător este cel care a reuşit să îşi pună adversarul cu umerii la pământ. După fiecare luptă câştigată se primeşte un „kureş bairak” – un arbust simbolic cu ramurile împodobite cu diverse obiecte de vestimentaţie, care pot fi folosite atât de luptător, cât şi de membrii familiei sale. Marele premiu al jocurilor este însă batalul – berbecul castrat, de peste 90 de kilograme şi pe care îl primeşte doar cel care a reuşit să îşi învingă toţi adversarii din turneul eliminatoriu. Campionul trebuie să danseze cu batalul pe umeri, pentru a arătat tuturor cât de puternic este. Kureşul este acelaşi la Techirghiol, şi este la fel de frumos şi sălbatic ca în vremurile copilăriei mele, iar un astfel de spectacol, trebuie urmărit de fiecare dintre noi, cel puţin o dată în viaţă…

[codepeople-post-map]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.