Vlad Ţepeş în Dobrogea

Vlad Ţepeş în Dobrogea
5 (100%) 3 vot[uri]

Timp de câteva luni, în anul 1462, o parte din bătrâna noastră Dobroge s-a aflat iarăşi sub controlul fraţilor valahi, aşa cum se întâmplase şi pe vremea lui Mircea cel Bătrân. De această dată, artizanul eliberării a fost Vlad Ţepeş, domnitor al Ţării Româneşti şi unul dintre cei mai curajoşi conducători creştini ai Evului Mediu. Dracula, aşa cum a fost el poreclit şi-a lansat marea campanie anti-otomană în iarna lui 1461 atacând cetăţi de peste Dunăre (din actuala Bulgarie) aflate sub stăpânirea Imperiului Otoman. Au căzut pe rând Obluciţa, Novoselo, Silistra, Turtucaia, Giurgiu, turcii înregistrând pierderi uriaşe. În primăvara anului următor, Ţepeş, în fruntea a 30.000 de oşteni (sultanul Mahomed al II-lea avea o armată de 120.000 de oameni) începe să atace şi cetăţile dobrogene de pe malul drept al Dunării. Eliberează Cernavodă, Medgidia şi Hârşova, precum şi alte aşezări din spaţiul pontic. Rămâne se pare aici luni bune, fără să se ştie însă foarte bine unde îşi avea cartierul general. Într-o scrisoare trimisă din Dobrogea aliatului şi cumnatului său Matei Corvin, rege al Ungariei şi Trasilvaniei, Ţepeş vorbeşte despre uciderea a 23.884 de militari otomani, de-a lungul întregii campanii dunărene. Cetăţile dobrogene se află însă sub controlul său puţin timp. Ţepeş este forţat să îşi retragă armata din Dobrogea. Ulterior, vândut de către boieri, care l-au preferat pe fratele său Radu cel Frumos (preferat al sultanului), domnitorul Ţării Româneşti părăseşte ţara şi se refugiază în Transilvania, la Matei Corvin. Va merge apoi la Buda, unde va rămâne până în 1476, când se va întoarce la domnie, dar numai pentru câteva luni. Între timp, Dobrogea reintrase sub stăpânire otomană. Timpul nu i-a mai permis lui Dracula să revină în Dobrogea. Poate dacă s-ar fi întâmplat asta, istoria pământurilor noastre ar fi căpătat un cu totul altul curs.

[codepeople-post-map]

2 Raspunsuri la Vlad Ţepeş în Dobrogea

  1. Tudor says:

    Nu s-a refugiat la Matei Corvin, ci acesta a dat ordin ca Tepes sa fie luat prizonier sub pretextul tradarii (toamna 1462), scop in care s-au ticluit scrisori false – trimise chipurile de Vlad catre sultan. Astfel trebuia sa se justifice in fata crestinatatii gestul regelui Ungariei, care primise fonduri importante pentru a porni o cruciada antiotomana dar pentru care aceasta actiune devenise incomoda politic asa ca trebuia evitata. Acesta l-a tinut o vreme prizonier pe Tepes in fortareata Visegrad apoi i-a dat domiciliu fortat in Buda, ulterior relatiile dintre ei revenind la normal, fiind astfel posibila scurta reinscaunare din 1476. Naratiunile germane cu originea in mediul sasesc transilvanean – unele tiparite sub forma de incunabule – au diseminat in epoca imaginea de tiran sangeros a lui Vlad Tepes, intentia originala fiind tot aceea de a-l discredita pentru a masca eschiva regelui Ungariei de la razboiul antiotoman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.