27 martie în Istorie: „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” – BRÂNCUȘI

27 martie în Istorie: „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” – BRÂNCUȘI
Voteaza articolul

Pe 27 martie 1907, aflat la Paris, Constantin Brâncuși, ucenic al celebrului sculptorul francez August Rodin, a hotărât să părăsească atelierul acestuia, rostind celebrele cuvinte: „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” – “Sub umbra unui stejar nu poate crește decât iarbă”. Tot din acel an, Brâncuși a renunțat la modelajul tradițional, lucrând direct în piatră.

După câțiva ani grei petrecuți în capitala Franței, în 1916, sculptorul şi-a creat propriul atelier, pe Impasse Ronsin, la numărul 8. Multitudinea de metale şi de blocuri de piatră au cântărit prea greu pe podeaua atelierului, încât aceasta a cedat, așa că în 1927, Brâncuşi s-a mutat tot pe Impasse Ronsin, câteva case mai sus, la numărul 11, locul unde avea să creeze şi să trăiască până la moartea sa, în 1957.

Atelierul avea şi vecini pe măsură. Se împrietenise cu soţii Claude şi Francois – Xavier Lalanne, alături de care îşi înveselea serile cu câte o vodcă sau o ţigară. Brâncuşi îmbătrânise. Claude îşi aduce aminte că românul nu îşi mai putea ridica nici măcar uneltele, de multe ori el fiind mâna lui dreaptă. „El avea vizitatori, colecţionari, care aduceau alţi oameni să îi viziteue studioul. De asemenea, au venit foarte mulţi americani, care doreau să îi aducă un omagiu sau să îi cumpere lucrările.”, îşi amintea Lalanne.

La începutul anilor’50, Brâncuși a încetat să mai sculpteze. Ultima sa operă a fost Grand Coq, finalizată în 1949.

”Am fost trimis și eu de mic copil la procopseală în lume. N-am pierdut legătura și nu mi-am scos rădăcinile pentru a umblă năuc pe glob. A profitat și arta mea. M-am salvat că om” mărturisea Brâncuși.

Sursa: Historia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.