Mangalia, cea de acum sute de ani…  

Mangalia, cea de acum sute de ani…  
5 (100%) 11 vot[uri]

Celebrul călător turc Evlia Celebi a vizitat la jumătatea secolului XVII majoritatea aşezărilor importante din Dobrogea, oferind informaţii  extrem de precise despre ele şi despre viaţa locuitorilor lor. Unul dintre cele mai frumoase oraşe ale ţinutului nostru era, încă de atunci, Mangalia. Iată cum o descria Celebi, după una dintre vizitele sale, cel mai probabil efectuată în 1652: “Este un oraş foarte vechi, cu o poziţie foarte frumoasă. Deoarece Gazi Umureia Adje Iacuboglu a întâmpinat greutăţi mari la cucerirea lui, pe timpul lui Baiazid Ildirim (n.r.sf.sec.XIV) a dărâmat cetatea. Ea a fost apoi refăcută. Azi este un oraş frumos şi înfloritor. Majoritatea aianilor (fruntaşi) sunt din neamul lazilor şi au un proverb – Cine nu poate ajunge niciodată la Mecca, poate veni la Mangalia – hagialâcul rătăciţilor şi al săracilor”. Aşadar Mangalia de acum 350 de ani era o Mecca a Dobrogei pentru musulmani şi o destinaţie preferată a multor altor rumâni sau venetici. Că era un mare oraş, tot Celebi ne aduce dovada, scriind că aici există 7 şcoli primare, 3 hanuri, 7  cafenele, cam 300 de prăvălii şi o baie turcească. Mangalia era un oraş cu sute, dacă nu mii de case şi avea în apropiere numeroase vii şi grădini. Activitatea comercială era una extreme de intensă, doar în port fiind în jur de 300 de depozite pentru mărfuri. Celebi mai spunea: “Şi în vechime aici a fost port mare, cu două ieşiri. Şi acum în fundul mării se văd pietre din portul vechi, mari cât munţii”. Călătorul vorbeşte şi despre moscheea Esmahan Sultan, lăcaşul de cult musulman care poate fi admirat şi astăzi şi care este cel mai vechi de acest gen din România…

Bibliografie  – Analele Dobrogei serie veche, 1935, 1936; Călători străini în Dobrogea

sursă foto – Mangalia vedere generală 1900

[codepeople-post-map]

2 Raspunsuri la Mangalia, cea de acum sute de ani…  

  1. Foarte interesante articolele!

  2. […] Articol scris de Cristian Cealera, povestilemariinegre.ro/mangalia-cea-de-acum-sute-de-ani/ […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.