Sac kavurma, specialitate orientală de Medgidia!

Sac kavurma, specialitate orientală de Medgidia!
4 (80%) 1 vot[uri]

Când au construit Autostrada Soarelui tanti Nuți și tata Băse, cel mai ministru al Transporturilor dintre președinți, n-au știut să pună în mijlocul giratoriului care te poate roti spre Medgidia un panou mare pe care să scrie cu majuscule: Bunătăți gastronomice orientale ca la Karasu nu găsiți voi nici să dați cu fesul după maidanezii din Piața Constituției! Așa ar fi aflat mulțime de bucureșteni pârâți – importuri proaspete de la Vaslui până la Scornicești – că doar la Medgidia se pot băga la sfântul maț niște chestii care nu doar arată trăznitor pentru orice om dotat cu papile gustative funcționale, dar mai sunt și ieftine ca braga, nu-ți întorc buzunarele pe dos cum fac majoritatea chelnerilor din capitală, care-ți cer pe-un os de pui cât ar face un piept de pasăre Dodo, fie-i amintirea vie!

Ca să nu o lungim, nu există nici un indicator spre locul unde m-am proptit cu un grup de actori, mașiniști și electricieni veniți să admire frumusețile cu două picioare lungi ale Dobrogei, dar nici nu vă trebuie, fiindcă Medgidia este o colecție de sensuri unice care te scot ori în fața Primăriei ori într-un parc de pe malul Magistralei Albastre. Dacă suferiți de sindromul „întotdeauna țin harta cu cracii-n sus, sunt varză” întrebați un localnic de Pub Galaxy, fiindcă acolo trebuie să ajungeți, o crâșmă cu etaj și pretenții, sală cu păcănele și terasă cu scaune și mese (aproape) stilul rustic.

Bunătatea asta pe care trebuie neapărat să o comandați, să-i asigurați alunecarea cu preconsum de bere rece nepasteurizată, Sac kavurma, este o specialitate turcească sută la sută, o tigaie picantă cu legume și fâșii rumenite din piept de pui, un tablou cu natură vie ieșit din mâna unui impresionist francez, rămas cu gura căscată în sufrageria Orientului. Când zic o TIGAIE, nu bat câmpii, este chiar o TIGAIE, prin urmare Sac kavurma asta nu e pentru pițifelnici ronțăitori de giugele, nici pentru băieței cu tuleie și caș la gură, e pentru bărbați adevărați, cu stomacuri puternice, încăpătoare și gâtlejuri rezistente la năvălnicia de bere destinată stingerii incendiului picant, e pentru fete zdravene, cu piepturi mari și îndrăznețe, inimi nebunatice și ochi migdalați. Când ți se pune în dreptul nasului urieșenia culinară, ochii se desfată cu priveliștea armatelor de ardei kapia roșii amestecați în luptă dreaptă cu ardeii grași galbeni și verzi, cu oștile de roșii tăiate feliuțe și înmuiate de puterea cuptorului, cu fideluțele groase din piept de pui înotând voinicește în sosul gros din care se ridică arome de boia dulce, ardeiuț iute zburdalnic și s-ar ghici și un strop de curcumă.  

A fost greu, frații mei, foarte greu, să dau gata nebunia asta minunată, dar am izbândit, icnind și rostogolind pe gât valuri de Timișoreana neagră și rece, adusă de ospătărița veselă, care ne-a purtat de grijă atât mie, cât și actorilor pe care i-am poftit la o provocare din cele ce numai Dobrogea poate să facă vizitatorilor ei.

Așa că, atunci când dați bice pe autostradă, de veți vedea scris mare cu litere albe pe un indicator verde MEDGIDIA, trageți dreapta de volan și oferiți-vă o oră de răsfăț oriental cu o sac kavurma și bere rece. Litoralul se descoperă de pe drum, nu fiți fraieri…

Sursa: Constănțeanul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Transport Constanta Optopeni

ICAR Tours

Iti oferim o paleta larga de optiuni turistice: Turism individual si de grup, Bilete de odihna si tratament, Circuite externe, Sejururi in tara si strainatate, Bilete de avion, Rezervari hoteliere, Asigurari medicale de calatorie, Transferuri zilnice din Constanta si Brasov la Aeroportul Otopeni si retur

Direct Aeroport

Transport privat in regim shuttle bus de la aeroporturile Otopeni si Mihail Kogalniceanu catre Constanta sau Brasov. De acasa pana la aeroport, comod si sigur.

Cazare Litoral - by ICAR Tours

Cazare pe litoral in Romania - avem oferta ideala! Tot ce ai nevoie pentru un concediu reusit cu un buget rezonabil pentru un numar mare de hoteluri pe litoral. Informatii reale de cazare la mare, locuri verificate, oferte si reduceri de nerefuzat. Noi ne ocupam de cazare, tu pregateste-ti bagajele!

MASC - Mamaia Apartments Summerland Club

MASC iti ofera Garsoniere si apartamente de inchiriat in zona de Nord a statiunii Mamaia, cunoscuta la nivel international ca fiind un centru al clubbingului si a celor mai tari petreceri.